Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: warm pleidooi voor meer zitbanken in de stad

Vooruit Gent

Saturday 16

April 2022 18:34

Volgens Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, zijn er nog te weinig zitbanken op het openbaar domein in Gent. “Zeker op veel gebruikte wandelroutes zouden er extra banken moeten komen. Niet even kunnen uitrusten onderweg kan voor mensen die minder goed te been zijn een reden zijn om de deur niet meer uit te komen. Dan dreigt al snel vereenzaming. Dat moet absoluut vermeden worden. Buitenkomen is goed voor de fysieke én voor de mentale gezondheid, het zorgt immers voor sociale contacten. Ik vroeg daarom aan de schepen van Publieke Ruimte waar er in de toekomst meer zitbanken komen, en of buurtbewoners ook zelf een bank in hun buurt kunnen aanvragen.”

De schepen antwoordde dat voldoende rustpunten voorzien een belangrijk actiepunt is in het IPOD III (Integraal plan openbaar domein). Het is de bedoeling om de kwaliteit van de voetgangersverbindingen stelselmatig te verbeteren, onder andere door meer zitbanken te voorzien. De norm wordt ingeschat als elke 200 meter een zitbank op wandelroutes.

“Het college heeft ook het ‘voetgangersplan’ klaar, dat binnenkort aan de gemeenteraad wordt voorgesteld. Daarin zit onder andere de actie ‘Screening voetgangersassen’ (per jaar 6 voetgangersassen screenen op veiligheid en comfort) én de actie ‘Plaatsing banken’, waarbij de Gentenaars zullen bevraagd worden over waar ze rustpunten willen in de stad. Bovendien kunnen bewoners effectief banken aanvragen: de Dienst Wegen bekijkt dan wat mogelijk is. Als het enigszins mogelijk is (als er voldoende ruimte is, zodat de vrije doorgang van voetgangers gegarandeerd is) worden die banken ook geplaatst.”

Op naar 4.000 zitbanken met de nieuwe ‘stadsbank’

Tot slot: vandaag zijn er 3.927 banken in beheer bij de Dienst Wegen en de Groendienst (want veel banken staan vanzelfsprekend in parken en groenzones). Maar: recent werd het prototype van de bank uit IPOD III opgesteld op de Kalandeberg en getest door senioren. Die waren tevreden over de nieuwe ‘stadsbank’. Het leveringsbestek wordt nog voor de zomer gepubliceerd. “Als alles goed gaat kunnen we dus tegen eind dit jaar de 4.000ste zitbank ‘vieren’ in Gent!” besluit Sven.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant