Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: ‘Vaste herdenkingsplek voor Hakim Mutyaba nodig’

Vooruit Gent

Wednesday 24

April 2024 09:11

Tijdens de Gentse Feesten van 2022 stierf Hakim Mutyaba door zinloos geweld. De man werd door twee anderen over de reling van de Lousbergbrug in het water gegooid en verdronk. “Weerzinwekkend wreed, iets om zowel opstandig als stil van te worden”, vindt Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad.

“Ik heb samen met Esther Goldschmidt (kandidate voor de lokale verkiezingen in oktober) en Clara Calis (7de opvolger op de Europese lijst in juni en ook lokaal kandidate in oktober) de weduwe van Hakim ontmoet tijdens huisbezoeken afgelopen zaterdag. De familie legt nog wekelijks bloemen op die plek om Hakim te herdenken. Ze vraagt nu om daar een vaste herdenkingsplek van te maken, voor Hakim maar ook om de aandacht te vestigen op zinloos geweld. Een zeer terechte vraag, en dus stelde ik die tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 22 april 2024 aan onze burgemeester Mathias De Clercq.”’

(Op de foto, vlnr: Esther Goldschmidt, Elyse De Laet, Sven Taeldeman, Susanne Kühnert en Clara Calis)

Die antwoordde positief. Mathias laat bekijken of op die plek een ‘vlindertegel’ kan komen. Op meerdere plaatsen in Gent liggen er al zo’n tegels tegen zinloos geweld, met het symbool van een vlinder erop – een initiatief van de vzw Zinloos Geweld.

“Gent is een warme, empathische stad. Voor geweld is er geen plaats in Gent. We nemen al initiatieven om oorlogsgeweld (denk aan de grote monumenten her en de stad en de ‘Stolpersteine’ die Joodse slachteroffers uit de Tweede Wereldoorlog herdenken) en intrafamiliaal geweld (op kinderen bijvoorbeeld, ook de kleine Raul die vorig jaar werd vermoord aan de Oude Dokken kreeg vorige week een herdenkingsplek) te herdenken. Als er ergens oorlog woedt brengen we dat ook altijd sereen onder de aandacht. Bovendien is de Korenmarkt al een tijdlang uitgeroepen tot ‘Plein tegen zinloos geweld’. Zo hoort het, ook dát is de rol die een stadsbestuur moet opnemen. Mooi zo.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant