Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: “Systematische aanpak van gevaarlijke kruispunten nodig”

Vooruit Lokaal

Thursday 16

March 2023 15:05

Op vrijdag 3 maart 2023 geraakte een jonge fietser levensgevaarlijk gewond toen hij door een rechtsafslaande vrachtwagen werd gegrepen op het kruispunt Keizerspoort. Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, vroeg op 14 maart in de commissie Mobiliteit aan de bevoegde schepen wat er zal worden gedaan om dat kruispunt veiliger te maken.

“Dat kruispunt staat sinds december ’22 opnieuw in de lijst van gevaarlijke punten in Gent. Het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer bekijkt nu hoe het daar effectief veiliger kan. Meer ruimte voor fietsers en voetgangers zou al een pak schelen, net zoals een ‘MIA Quick Scan’ (waarbij experten samen met lokale besturen en actiegroepen onderzoeken hoe een verkeerssituatie snel veiliger kan). Dat zou ook op andere plekken goed zijn, want op de lijst van gevaarlijke punten staan 28 plekken in onze stad… Ik verwacht een systematische aanpak daarvan, bijvoorbeeld door de aanpak van die punten telkens te agenderen op het periodiek overleg van de Stad Gent met AWV.”

De schepen beaamde dat de aanpak van gevaarlijke kruispunten sneller moet. De Stad Gent werkt volop aan een veilige omgeving voor voetgangers en fietsers, maar de meeste gevaarlijke plekken worden beheerd door AWV. Van de 28 Gentse plekken zijn op negen ervan al maatregelen genomen zijn, op vijf kruispunten zijn de aanpassingen bezig, voor acht lopen momenteel onderzoeken. Voor zes kruispunten is er nog geen oplossing in het vooruitzicht.

Keizerspoort: overleg gepland

Op dit moment staan aan het kruispunt Keizerspoort fietsers en voetgangers ‘samengeperst’ op een zone van amper 2 meter breed, naast de auto’s en vrachtwagens, om dan ook gezamenlijk over te steken. “Dat moet veel veiliger. Over dit kruispunt is deze week nog een overleg gepland tussen de schepen, het Mobiliteitsbedrijf, Fietsberaad (het Vlaamse kenniscentrum voor fietsbeleid) en AWV. Alle opties worden onderzocht, zoals een conflictvrije lichtenregeling, meer ruimte voor fietsers en voetgangers door een OFOS (een zogenaamde ‘opgeblazen fietsopstelstrook’, een opstelvak aan kruispunten waaruit fietsers eerder kunnen vertrekken bij groen licht), het verleggen van de stopstreep, de ‘uitkraging’ van de brug om meer ruimte te creëren, en de aanpassing van de lichten en/of van de signalisatie.”

‘Vrachtverkeer tijdelijk verbieden tijdens ochtendspits’

“Dat is uiteraard een goeie zaak”, zegt Sven. “Volgens mij zou ook een tijdelijk verbod op vrachtwegenverkeer, gedurende korte tijd tijdens de ochtendspits, zo’n gevaarlijke kruispunten meteen een pak veiliger maken. Er ís al een ‘Charter werftransport’ met de sector, maar dit ongeval tijdens de schoolspits toont opnieuw aan dat dat niet voldoende effect heeft. De Stad gaat daarom verdere maatregelen onderzoeken om vrachtverkeer uit de schoolspits te weren. Ik blijf dat uiteraard van nabij volgen!”

 

De lijst van alle gevaarlijke punten in Vlaanderen vind je op de website van de Vlaamse overheid


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant