Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: ‘Statiegeld invoeren is zwerfvuil voorkomen’

Vooruit Lokaal

Wednesday 28

September 2022 18:01

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, stoort zich – net zoals heel veel Gentenaars – geweldig aan zwerfvuil in de stad. Hij vroeg daarom aan de schepen van Netheid, in de commissie Milieu van 20 september 2022, om een proefproject met statiegeld te overwegen.

“Zwerfvuil is al jarenlang één van de grootste ergernissen van de Gentenaars. We moeten er samen alles aan doen om dat weg te werken. In het Bredene van onze Vooruit-burgemeester Steve Vandenberghe werd onlangs een proefproject op (een deel van) het strand, met statiegeld op lokaal verkochte drank(verpakkingen), succesvol afgerond. Ongetwijfeld kan Gent daar mosterd halen voor een gelijkaardig proefproject. Ik vroeg daarom aan de schepen wat hij daar van vindt. Gent is immers al langer lid van de statiegeldalliantie.”

Beslissing Vlaamse regering in 2022?

De schepen antwoordde dat de vraag om statiegeld een van de eerste zaken is die het stadsbestuur aan de Vlaamse Regering heeft gesteld. Gent wil minder zwerfvuil en meer recyclage… en dat bereik je het beste met statiegeld. De bevoegde Vlaamse minister heeft ondertussen verkondigd dat de Vlaamse regering nog dit jaar een beslissing zal nemen.

“Ik ben zeer benieuwd”, zegt Sven. “Als Stad wachten we dan beter die beslissing eerst af, om dan te zien hoe we daar verder kunnen mee omgaan. Gent wil blijven pionieren op dit vlak, daar ben ik alvast blij mee. Zowel de Vooruit-fractie in het Vlaams parlement én ikzelf in Gent blijven het van nabij opvolgen. Zwerfvuil is een hardnekkig probleem dat veel Gentenaars stoort en de leefbaarheid van de stad ondermijnt. Dat moét stoppen!”

In Nederland werd ongeveer een jaar geleden statiegeld ingevoerd. Sindsdien zitten er veel minder plastic flessen en blikjes in het zwerfvuil. In Vlaanderen heeft de verpakkingssector (met Fost Plus) lang met mondjesmaat geld besteed aan projecten (zoals The Click) om toch maar geen statiegeld te moeten invoeren. De Vlaamse regering besliste eerder dat in 2022 het zwerfvuil met 20% gedaald moest zijn ten opzichte van 2015. Die doelstelling is nog lang binnen bereik. Daarnaast stelt de Europese richtlijn over eenmalige plastics dat 90% van de plastic flessen moet ingezameld worden voor recyclage. Dat alles is enkel haalbaar met statiegeld.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant