Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: ‘Schoon licht aan het begin van de (Dampoort)tunnel’

Vooruit Lokaal

Tuesday 28

February 2023 14:19

Een historische beslissing is genomen voor de ontwikkeling van de Dampoort en omgeving: het ‘Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dampoort’ (RUP) is definitief goedgekeurd door de gemeenteraad. Er komt een tunnel in de plaats van het drukke kruispunt. Sven Taeldeman, onze fractieleider, duwde als schepen voor Ruimtelijke Planning in 2017-2018 op het gaspedaal voor de opmaak van dit RUP, bleef het daarna nauwgezet opvolgen en is blij met het resultaat van de huidige bestuursploeg. “Het strategische belang ervan is niet te onderschatten. Het is dé blauwdruk van wat er in dat gebied in de nabije toekomst allemaal gaat gebeuren.”

Oplossing voor de ‘zevenkoppige draak’

De positieve impact gaat bovendien verder dan alleen het RUP-gebied, het plan is ook van belang voor de aanpalende stadsdelen, de Oude Dokken, de ontwikkelingen rond de Afrikalaan, Sint-Amandsberg en de andere omliggende woonwijken.

“Ten eerste is er het aspect mobiliteit natuurlijk, met de klemtoon op beter en sneller openbaar vervoer. Maar het plan is ook belangrijk voor voetgangers, fietsers en autobestuurders, en al wie kiest voor de overstap. Nu is de Dampoort een soort ‘zevenkoppige draak van zwarte punten’… Dat er een tunnel kan komen is van gigantisch belang voor de Gentenaars, niet in het minst voor de verkeersveiligheid, verkeersleefbaarheid en bereikbaarheid.”

Veel betaalbare woningen

Na Gent Sint-Pieters is de Dampoort het tweede belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer. Het is op dit soort plaatsen waar ook ruimte moet zijn voor stadsontwikkeling. In het plan is er dan ook veel aandacht voor de woonnoden in Gent. “Ongeveer 60% van de woningen zullen betaalbare woningen zijn: sociale woningen, gronden met voorkooprecht voor sociaal wonen, en zo’n 15% budgethuurwoningen. Bovendien komt er ook studentenhuisvesting. Ook dát zal de druk op de reguliere woonmarkt verlichten; bovendien zal het de druk wat spreiden, die op dit moment vooral in het zuiden van onze stad zeer hoog is…”

Sterk collectief verhaal

Conclusie: een sterk collectief verhaal, met de juiste keuzes. “We hebben de neuzen in dezelfde richting gekregen, nu gaan we samen verder vooruit. Vele generaties Gentenaars ná ons zullen ons dankbaar zijn voor het feit dat we die tunnel er door hebben gekregen. In dit geval kunnen we dus zeggen dat er schoon licht is aan het begín van de tunnel…”

 

Uitgebreide info over het RUP Dampoort vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant