Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman over ‘jobdates met de fiets’: “Drie vliegen in één klap”

Vooruit Lokaal

Wednesday 29

June 2022 16:08

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad en mobiliteitsexpert, vroeg tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 27 juni 2022 aan de schepen van Werk of de Stad Gent ook ‘jobdates met de fiets’ organiseert. Hij legt zelf graag uit wat dat inhoudt.

“Er is tegenwoordig zo’n krapte op de arbeidsmarkt dat er per vacature gemiddeld minder dan twee kandidaten solliciteren. In enkele Vlaamse gemeenten start men daarom met ‘jobdates’, samen met de VDAB en VOKA. Het principe is simpel: men gaat met de fiets met de werkzoekenden langs de lokale bedrijven met vacatures, om op een laagdrempelige en aangename manier kennis maken met het aanbod. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: vacatures geraken ingevuld, werkzoekenden vinden werk in eigen regio, én ze ontdekken hoe ze op een duurzame en goedkope manier (want er is bij veel mensen ook vervoersarmoede) geraken. Het kan zelfs interessant zijn voor al werkende inwoners uit de ruimere regio, om ander werk te vinden, dichter bij huis. Die kunnen dan ook met de (deel)fiets gaan.”

De schepen kon Sven in elk geval geruststellen: de Stad Gent neemt effectief al gelijkaardige initiatieven, zowel per fiets als te voet. Ze evalueert die bovendien gunstig en gaat ermee verder. Op 22 september bijvoorbeeld, tijdens de jobbeurs van North Sea Port; en tijdens de vierde Gentse jobbeurs begin 2023.

“Binnenkort zal de Gentse ‘mobicoach’ ook alle initiatieven om moeilijk bereikbare bedrijvenzones toch bereikbaar te maken (met de shuttlebussen van Max Mobiel bijvoorbeeld) samenbrengen op één website - iets waar ik eerder al voor het geijverd in een schriftelijke vraag aan de schepen. De datum van de ‘lancering’ is nog niet bekend, maar ik houd dat uiteraard mee in de gaten.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant