Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman over het stadsbudget: ‘Altijd duidelijke sociale keuzes blijven maken’

Vooruit Lokaal

Wednesday 20

December 2023 09:28

Tijdens de Gentse gemeenteraad van maandag 18 december 2023 werd het stadsbudget voor 2024 goedgekeurd. Sven Taeldeman, onze fractieleider, schetste nog eens heel duidelijk de rode draad doorheen vijf jaar budgetbeheer, en de keuzes die daar bij horen.

“Ons budget blijft op orde. De autofinancieringsmarge blijft positief, ondanks de historisch moeilijke omstandigheden. Er is opnieuw een buffer van 10 miljoen euro voor onvoorziene uitgaven. Én vooral ook: we blijven beleid maken, met duidelijke sociale keuzes. De Stad Gent investeert in welvaart en welzijn. In de mensen, maar ook in de ‘stenen’ die daarvoor nodig zijn.”

De Stad investeert in rechtstreekse steun aan mensen die het wat moeilijker hebben, maar tegelijk ook in mensen samenbrengen, in luisteren en dialoog.

“Met een recordbedrag, ondanks alles, van 550 miljoen euro voor de strijd tegen armoede. Denk aan de aanvullende financiële hulp of aan het project ‘Kinderen Eerst’, dat armoede op school opspoort en aanpakt. De Stad zet ook extra in op plekken waar mensen terecht kunnen en gehoord worden. We geven hen bovendien met veel plezier raad en budget om samen onze stad te maken. Denk aan wat de subsidies van Samen Aan Zet en van het Wijkbudget losmaken in de wijken, qua engagement, sfeer en verbeteringen, door de mensen zélf.”

Ruimte geven

De Stad Gent blijft ook investeren in ruimte voor de mensen. Dat mag je letterlijk nemen.

“Denk bijvoorbeeld aan de ondertussen meer dan 30 nieuwe parken die er sinds 2019 zijn bijgekomen, dé ‘Tuinen van de Gentenaars’! Of aan de investeringen in sociale buurtinfrastructuur (zoals de Heilig Hartkerk) of in onze culturele infrastructuur: het Wintercircus, De Vooruit, de Kopergieterij, de aankoop van Cinema Rex… Maar kijk zeker ook naar onze geweldige lokale dienstencentra: zorg en dienstverlening ‘in de eerste lijn’, dicht bij de mensen, zonder drempels. Die zijn er dankzij het stadsbestuur, want de Vlaamse regering investeert daar veel te weinig in…”

Nek uitsteken in crisistijd

De Stad Gent is ook in tijden van ongeziene economische crisis, met de coronajaren en de oorlog in Oekraïne, de nek blijven uitsteken voor het welzijn van de Gentenaars en de welvaart in onze stad.

“Sommige mensen - zeker oppositieleden in de gemeenteraad - hebben al vergeten wat we toen allemaal hebben gedaan… Ons fantastische vaccinatiecentrum waar iedereen vol lof over was, perfect georganiseerd met de hartverwarmende inzet van honderden vrijwilligers. Dik 5 miljoen euro aan sociale relancemaatregelen, met onder meer crisissteun, meer daklozenopvang en ondersteuning van noodhulpverenigingen. Extra gratis psychologische hulp in de wijken. En: wie herinnert zich nog dat we twee keer géén Gentse Feesten konden vieren? Maar ook dan is er snel geschakeld. Annelies Storms, toen nog schepen van Feesten, heeft een ‘Knaldrangfonds’ opgezet, zodat er wekenlang altijd wel érgens een fijn feestje was, overal in de stad…”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant