Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman over fietsdiefstallen aan stations: ‘Blijf aandringen op extra bewaking!’

Vooruit Lokaal

Thursday 12

October 2023 11:26

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, blijft zich zorgen maken over fietsdiefstallen in onze stad, in het bijzonder aan de stations Gent-Sint-Pieters en Dampoort. Hij vroeg begin oktober aan de verantwoordelijke schepen in de commissie Mobiliteit om meer bewaking te voorzien.

“Een jaar geleden ging ik naar de commissie met een bundel doorgeslepen fietssloten van aan het station Dampoort. Af en toe horen we succesverhalen van politie en parket die een fietsendief kunnen betrappen, maar de klachten blijven aanhouden. Nochtans: de fietsenstalling aan de Dampoort wordt bewaakt met camera’s. Ik vroeg eerder al of het aantal camera’s ondertussen is uitgebreid van 9 naar 16, of er extra (of nieuwe) preventie- of handhavingsacties gepland zijn, en of de NMBS bereid is om meer bewakers in te zetten bij de fietsenstallingen.”

De schepen had echter geen goed nieuws voor de Dampoort. De NMBS weten wil er geen bijkomende camera’s, wegens vandalismegevoelig. Het bekijken van de beelden vindt ze ook te tijdsintensief. In de nieuwe fietsstalling aan Gent-Sint-Pieters worden wel meer dan 25 camera’s voorzien.

Securail patrouilleert regelmatig bij de fietsenstallingen in beide stations, maar fietsenstallingen effectief laten bewaken door personeel is voor hen een té grote personeelskost. Er is wel een bewaakte fietsenstalling met toegangscontrole tegen betaling, maar de bezettingsgraad daarvan is slechts 30%.

‘Aanpak zoals tijdens Gentse Feesten wérkt’

“Te hoge personeelskost om de fietsenstallingen in de stations te bewaken?!”, reageert Sven ontzet. “Het gaat hier niet over pakweg 70 fietsen bewaken, wel over 10.000 fietsen aan Sint-Pieters en nog eens 3.000 aan de Dampoort. Dat Securail ‘live’ bewaking doet op piekmomenten is er gekomen op aandringen van de Stad Gent. Daarop kunnen we verder werken, dát is de kiem van een oplossing om finaal tot permanent bewaakte fietsenstallingen te komen. Dat vergt inderdaad een investering, maar een gelijkaardige aanpak tijdens bijvoorbeeld de Gentse Feesten toont dat het wérkt. De Stad mag dit niet lossen moet blijven aandringen bij de NMBS. Ik blijf dit dossier uiteraard ook zelf op de voet volgen.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant