Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman over doven van straatverlichting: ‘Sociaal veiligheidsgevoel niet negeren!’

Vooruit Lokaal

Wednesday 05

October 2022 19:20

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, heeft in de commissie Openbaar Domein van 4 oktober 2022 een vurig pleidooi gehouden voor een gedifferentieerde aanpak van de straatverlichting in Gent. Dat wil zeggen: niet zomaar alle lichten uit, overal in Gent, tussen 23 uur en 5 uur ’s ochtends, zoals netbeheerder Fluvius heeft voorgesteld om de energiefactuur voor de lokale overheid (die zou stijgen tot meer dan 5 miljoen euro, bijna het dubbele van het gemiddelde van de voorbije jaren) betaalbaar te houden.

“Verkeersveiligheid zou er volgens onderzoeken niet op achteruit gaan, volgens andere onderzoeken gaat het sociaal veiligheidsgevoel er wél op achteruit. Tussen licht en donker zijn er vele grijstinten. Gent is bovendien Loveringem niet: in onze stad is er nachtleven in meerdere wijken (denk alleen al aan de vele studenten die klassiek uitgaan op donderdagavond), rijdt er tot een stuk in de nacht openbaar vervoer en fietsen er ook nog mensen. Daarom moet onderzocht worden hoe bepaalde wijken en straten wél kunnen blijven verlicht worden. Ik ben blij dat de bevoegde schepen heeft bevestigd dat de Stad Gent onderhandelt met Fluvius over zo’n aangepast plan.”

In Gent zijn er 35.000 lichtpunten die aangestuurd worden uit meer dan 1.200 elektriciteitskasten. De tijdsduur en de periode waartussen gedoofd wordt zouden kunnen worden aangepast. Daar wordt nu werk van gemaakt. Wanneer het plan voor Gent klaar zou zijn, is nog niet duidelijk.

Sven vroeg ook om de straatverlichting te dimmen (minder sterk laten branden, in plaats van helemaal doven) als energiebesparende maatregel. “Dat blijkt in Gent helaas nog niet mogelijk. Nog maar 20 procent van onze straatverlichting bestaat uit LED-lampen, dat is nog niet genoeg, waardoor dimmen nog niet aan de orde is…”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant