Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman ‘ontvangt ten stadhuize’

Vooruit Lokaal

Wednesday 01

February 2023 09:44

Elke maand komen de 53 gemeenteraadsleden samen in het Gentse stadhuis om beleidszaken te bespreken. Iedereen kan de zitting bijwonen, maar als ‘gast van de gemeenteraad’ krijg je – gratis, vanaf 18 uur - ook een broodje, een introductiefilmpje, een rondleiding door het stadhuis én uitleg door enkele raadsleden.

Op maandag 30 januari was het de beurt aan onze fractieleider Sven Taeldeman om de gasten te ontvangen. “Het blijft een zeer fijn initiatief om de Gentenaars meer inzicht te geven in het lokale politieke werk. Veel mensen weten daar nog te weinig over, bijvoorbeeld over de commissies in de weken vóór de gemeenteraad. Niemand beter om daarover uitleg te geven dan de raadsleden zélf natuurlijk. Er hadden zo’n 25 mensen ingeschreven, een vrij diverse groep – beetje ouder wel, iets meer vrouwen dan mannen, mensen uit alle hoeken van Gent.”

30 minuten bleek algauw een beetje te kort voor het gesprek…

“De mensen die inschrijven zijn natuurlijk per definitie geïnteresseerd. Ze hebben dan ook veel vragen, over hoeveel tijd je er moet in steken, en welke dossiers in de gemeenteraad komen die ze volgen. Ik doe dat graag, zo’n ‘ontmoetingsmomenten’. Ik gaf aan op welke dossiers we zouden tussenkomen, en welke vragen we zouden stellen in het ‘Vragenuurtje’ voorafgaand aan de gemeenteraad. Zo horen de mensen hoe de raadsleden – en in ons geval: de socialisten - hun rol opnemen.

Waken over work-life-balance

De combinatie van gemeenteraadslid zijn, fulltime werken en gezinsleven is nochtans niet evident. “Dat is inderdaad ‘gene simpele’. Als je dat goed wil doen ben je elke weekdag, naast je werk en gezinsleven, ook makkelijk tot 2 uren met politiek bezig (informeren en lezen, naar vergaderingen gaan, politieke tussenkomsten voorbereiden, de sociale media bijhouden, enzovoort). In ’t weekend ga je dan naar activiteiten om de vinger aan de pols van de samenleving te houden, wat ik bijzonder graag doe. Het is dus permanent waken over de zogenaamde ‘work-life-balance’, maar ik blijf het een eer vinden om volksvertegenwoordiger te kunnen zijn in en voor Gent, en door politiek werk steentjes in de rivier – in dit geval: de Leie én de Schelde! – te kunnen verleggen.”

 

De volgende ontvangsten zijn op maandag 27 februari en maandag 27 maart 2023. Inschrijven is verplicht, dat kan op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant