Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: "‘Niet wild 'tegelwippen' op voetpaden aub!"

Vooruit Lokaal

Friday 14

April 2023 12:09

‘Tegelwippen’: het is geen kinderspel (of erger), maar bittere ernst. De Vlaamse overheid organiseert een (sensibiliserende) stedencompetitie om zoveel mogelijk terrassen, opritten en publiek domein te ontharden. Een nobel doel, maar Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, maakt zich toch wat zorgen. Hij legt graag uit waarover.

“Ontharding (om het hitte-eilandeffect tegen te gaan en waterinsijpeling in de bodem mogelijk te maken) én toegankelijkheid van voetpaden zijn beide na te streven doelstellingen. Maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn de klimaatdoelstellingen te proberen halen met tegelwippen ten koste van toegankelijkheid van onze voetpaden en pleinen. Ook de Stad Gent doet mee aan de wedstrijd. Op de website van de Stad wordt vooral verwezen naar ontharding van tuinen en terrassen, maar ook voetpadacties komen nadrukkelijk in beeld, ook bij eenvoudig zoeken op internet. Ik ben beducht voor het ‘wild wippen’ van voetpadtegels en vroeg daarom aan de schepen van Stedenbouw of de Stad daar op toe ziet, en of er al klachten over zijn.”

Focus op privaat domein

De schepen kon Sven meteen geruststellen: de Stad Gent kreeg nog geen meldingen of klachten. De oproep focust vooral op tegelwippen in de private voor-, achter- of geveltuin van inwoners en is dus geen vrijgeleide om ‘in het ‘wilde weg’ tegels in het openbaar domein te wippen. Dat is trouwens ook ten zeerste af te raden: men zou zomaar een gas-, elektriciteits- of waterleiding kunnen raken… Met uitzondering van het wegnemen van straatstenen bij de aanleg van een geveltuin (waarbij een minimale obstakelvrije loopweg verplicht blijft) mogen Gentenaars dus niet zomaar zelf op het openbaar domein aan de slag gaan.

 “Ik heb gevraagd om dat laatste nog meer te beklemtonen op de website van de Stad. De schepen zou daar voor zorgen. In elk geval: zijn antwoord doet mij plezier. De stad vergroent en tegelijk blijft de openbare ruimte kwalitatief toegankelijk. Nu nog ‘kasseiwippen’ op bepaalde plekken in Gent waar het gevaarlijk fietsen is (nvda: Sven brak onlangs beide voorarmen na een kwalijke val aan Bij Sint-Jacobs), en we zijn er”, besluit Sven lachend.

 

Meer info op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant