Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: ‘Keizerspoort moet zo snel mogelijk veilig worden’

Vooruit Lokaal

Thursday 30

March 2023 09:15

Op vrijdag 3 maart 2023 geraakte een jonge fietser levensgevaarlijk gewond toen hij door een rechtsafslaande vrachtwagen werd gegrepen op het kruispunt Keizerspoort. Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, vroeg daarom op 14 maart in de commissie Mobiliteit aan de bevoegde schepen wat er zal worden gedaan om dat kruispunt veiliger te maken. Zijn woorden waren nauwelijks koud of er gebeurde op 23 maart opnieuw een ongeval waarbij een vrachtwagen een bromfietser aanreed. Reden genoeg voor Sven om al in het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 27 maart te pleiten voor snelle aanpassingen aan het kruispunt.

“Ik hoorde tijdens de commissie dat er enkele dagen later een overleg zou zijn met het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer, dat verantwoordelijk is voor de Keizerspoort. Ik deed verschillende suggesties om de situatie veiliger te maken: het verleggen van de STOP-streep, meer ruimte maken voor fietsers en voetgangers, conflictvrije lichtenregeling, een verbod op zwaar verkeer op dit kruispunt tijdens de ochtendspits, een ‘MIA-scan’ door experten. Ik vroeg nu aan de schepen wát er zou gebeuren, en wanneer.”

Korte termijn: kans op dodehoekongevallen kleiner maken (mei 2023)

AWV stelt voor om in twee stappen te werken. Op korte termijn – normaal ten laatste in mei 2023 - worden alle STOP-strepen achteruit geschoven, zodat chauffeurs de wachtende fietsers beter kunnen zien. Er wordt ook onderzocht of de bocht voor rechts afdraaiende vrachtwagens zo aangepast kan worden dat de ‘dode hoek’ kleiner wordt. Er worden sowieso dodehoek-knipperlichten geplaatst om chauffeurs attent te maken op fietsers of voetgangers.

Langere termijn: kruispunt conflictvrij?

Op langere termijn wil AWV het kruispunt geheel of gedeeltelijk conflictvrij regelen. Daarvoor zijn er extra lichten nodig, vooral een afzonderlijk licht voor fietsers. AWV zal de bouwtechnische plannen van het Keizersviaduct en de brug over de Schelde bestuderen, om te onderzoeken waar die lichtpalen kunnen komen, en of er ook mogelijkheden zijn voor lichten verderop.

“Men denkt aan de plaatsing van boogpalen, portieken of pijllichten boven de rijstroken, of om op een aantal plekken de palen van De Lijn te gebruiken. Er zal onderzocht worden of de brug kan verbreed worden door een ‘uitkraging’, zodat fietsers en voetgangers er meer ruimte krijgen. De Stad Gent heeft er bij AWV op aangedrongen om snel te handelen. Ik zal, zolang het nodig is, ‘achter hun vodden blijven zitten’ via vragen aan de schepen van Mobiliteit. Verkeersveiligheid superbelangrijk, elk slachtoffer is er één teveel. Stel je voor dat het joúw kind is”, besluit Sven strijdvaardig.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant