Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: ‘Graag meer bomen op begraafplaats Gentbrugge’

Vooruit Lokaal

Sunday 08

January 2023 20:07

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, vroeg tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 19 december 2020 aan de verantwoordelijke schepen of er voor de begraafplaats van Gentbrugge al een beheerplan in de maak is. Hij legt uit waarom.

“In de beleidsnota Burgerzaken is er sprake van de opmaak van een beheerplan voor een aantal begraafplaatsen volgens de principes van het ‘Harmonisch Park- en Groenbeheer’. Daarin wordt dan een visie uitgewerkt voor zowel de structuur, het groenbeheer, de gedenkvormen als de toegankelijkheid. Ik was onlangs zelf op de begraafplaats van Gentbrugge en zag dat daar nog veel mogelijkheden zijn om verder te gaan vergroenen, voornamelijk door er extra bomen aan te planten. De buurt vraagt daar trouwens ook naar. In het late voorjaar zijn er in bepaalde delen bomen gepland maar velen daarvan hebben de droge zomer niet overleefd…”

Voor elke begraafplaats een visie

De schepen antwoordde dat voor begraafplaatsen waar er geen beschermde monumenten of landschappen zijn, er geen beheerplan moet opgemaakt worden. Maar: er is wél voor elke Gentse begraafplaats een visie waar de Groendienst de inrichting en het onderhoud op afstemt. Bovendien wordt op alle begraafplaatsen gemaaid volgens de principes van het Harmonisch Park- en Groenbeheer. “Dat wil dus zeggen dat er minder vaak gemaaid wordt, zodat er meer bloemen en planten kunnen groeien, wat dan weer goed is voor de biodiversiteit.”

Kelders verwijderd? Bomen in de plaats

Na de heraanleg van de wegen op de begraafplaats van Gentbrugge zijn er tientallen nieuwe bomen en grote struiken geplant. Zodra die groter worden zal de begraafplaats een heel ander aanzicht hebben. Een deel van de bomen die de droogte niet hebben overleefd zullen dit plantseizoen vervangen worden. “De schepen liet ook weten dat als er op lange termijn kelders verwijderd kunnen worden, dat er dan meer bomen kunnen geplant worden. Daar heb ik nog eens stevig voor gepleit, want extra bomen zijn altijd goed.”

Voor de Westerbegraafplaats, Campo Santo(Sint-Amandsberg) en de oude begraafplaats van Wondelgem Dries werd wel een beheerplan opgemaakt. Die begraafplaatsen hebben beschermde monumenten of landschappen. De beheerplannen bepalen de toekomstvisie voor 20 jaar en laten toe om wijzigingen in de inrichting en de groenaanleg uit te voeren in de beschermde zones zonder voor elke afzonderlijke aanpassing een machtiging of vergunning te moeten aanvragen.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant