Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: ‘Fietsdiefstallen moéten stoppen!’

Vooruit Lokaal

Wednesday 14

September 2022 15:09

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad en mobiliteitsexpert, trok op dinsdagavond 13 september 2022 samen met zijn kompanen van Vooruit Gent-Oost naar het Dampoortstation om een duidelijke boodschap te maken: de fietsdiefstallen in onze stad moéten stoppen. Later diezelfde avond stelde hij daarover een reeks vragen aan de bevoegde schepen in de commissie Mobiliteit.

“Het aantal fietsdiefstallen blijft stijgen, zo bleek al uit mijn eerdere vragen. Zelfs in de nieuwe fietsenstalling aan Gent-Dampoort, mét camerabewaking, loopt het cijfer op tot meer dan 500 diefstallen per jaar! Da’s verschrikkelijk voor de eigenaars: er is iets met waarde gestolen, een nieuwe fiets kost veel geld, men is tijdelijk van mobiliteit beroofd én het schept een gevoel van machteloosheid. De Stad Gent moet nóg meer inzetten op preventie, controle en handhaving.”

‘Graag snel – en veel - stickers met QR-code’

De (stedelijke) Fietsambassade biedt aan fietsen te voorzien van een speciale sticker met het rijksregisternummer van de eigenaar. Dat werkt preventief; als er een gestolen fiets teruggevonden wordt kan die bovendien snel terug naar de eigenaar. Waarom niet nog meer naar bedrijven, ziekenhuizen, scholen en evenementen gaan met dat aanbod? “De schepen antwoordde dat er de voorbije zeven jaar 28.000 fietsmarkeringen geplaatst zijn. Er is budget voor zo’n 5.000 markeringen per jaar, meer is er niet. De Stad wil wel overschakelen op de nieuwe stickers met QR-code (dus niet meer met weergave van het rijksregisternummer, wat meteen het privacyprobleem oplost) maar de start is afhankelijk van de uitrol van het project door de federale overheid… Er is nog onduidelijkheid over hoe de database werkt, over de kostprijs en over de bereidheid van de politiediensten om over te stappen naar het nieuwe landelijk systeem.”

‘Fietsenstallingen mét bewakers aub’

Uit cijfers van de Gentse Feesten - 35.000 fietsen gestald, 0 diefstallen gemeld - blijkt dat vooral door personeel bewaakte fietsenstallingen goed werken. Momenteel is er echter geen fietsenparking van de Stad Gent groot genoeg om een test met bemanning te doen, rekening houdend met de personeelsinzet en dus ook de kost die daarbij komt kijken. “Ik heb daarom gevraagd om er bij de NMBS op aan te dringen om de twee grootste fietsenstallingen in Gent - Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort – door personeel te laten bewaken. De schepen heeft binnenkort een gesprek met het management van de NMBS. Ik ben benieuwd, ik zal daarop blijven aandringen.”

Voor buurtbewoners zijn er al 6 afgesloten fietsenstallingen (voor in totaal 130 fietsen) met elektronische toegangscontrole. De Stad zal er de komende maanden en jaren nog extra realiseren. Daarnaast komen er ook steeds meer fietsenstallingen in de wijken.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant