Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman eist betere voetpaden

Vooruit Gent

Wednesday 14

June 2023 13:36

Zo’n anderhalf jaar geleden werd de Roodborstjesstraat (in Wondelgem) heraangelegd. De voetpaden zijn er uitgevoerd in grove dolomiet, als ‘halfverharding’. Dat zorgt er echter voor dat mensen die minder goed te been zijn, mensen met een rollator of boodschappentrolley, rolstoelgebruikers of gezinnen met een kinderwagen de voetpaden net minder begaanbaar zijn.

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, neemt het op voor die mensen. Hij vroeg in de gemeenteraadscommissie Mobiliteit van 13 juni 2023 om meer uitleg aan de schepen.

“Voetpaden horen in eerste instantie toegankelijk te zijn voor iedereen. Als men die voetpaden onthardt met grove steenslag worden ze net minder toegankelijk. Sommige mensen kunnen dan niet anders dan op straat wandelen, wat nooit de bedoeling kan zijn. De steentjes komen trouwens ook op de rijbaan terecht, waardoor je als fietser (zeker in bochten) makkelijker kan vallen… Ook in de sociale woonwijk rond de Vinkenlaan en Sijsjeslaan aan het Westveld werden verharde voetpaden vervangen door halfverharde. Ook daar kreeg ik al klachten over.”

Andere keuzes maken

In een deel van de Roodborstjesstraat duwden de bomen de tegels van het voetpad omhoog. Dat zorgde voor een zeer onstabiel voetpad met losliggende tegels en hoogteverschillen. Heraanleg met tegels zou heel wat schade aan boomwortels veroorzaken en opnieuw dezelfde problemen opleveren. Daarom is gekozen voor een halfverharding in dolomiet.

“Ontharden voor het klimaat of om straatbomen meer kansen te geven: prima”, zegt Sven. “Maar hier hadden volgens mij andere keuzes kunnen gemaakt worden. Je zou bijvoorbeeld parkeerstroken in halfverharding of in grasbetonstenen kunnen aanleggen en de voetpaden in verharding laten (of minstens aan één zijde van de straat), en straatbomen in stevige plantvakken in de parkeerstroken."

Voor Sven moét het anders in de toekomst. “Zoals het nu in de Roodborstjesstraat gebeurd is, is niet voor herhaling vatbaar. Ik wil geen situaties meer waarbij in woonwijken de voetpaden aan beide zijden van de straat worden onthard. Zoals ik al zei: voetpaden in woonstraten moeten in allereerste plaats voor iedereen toegankelijk zijn. De schepen zegde toe de mogelijkheden te zullen bekijken. Hij zou bovendien laten nazien of in de toekomst fijner dolomiet kan worden gebruikt. Ik heb dus… euh, ‘een steentje verlegd’ zeg maar”, besluit Sven lachend.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant