Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman eert Annelies Storms: ‘Altijd met passie en inzet aan politiek gedaan’

Vooruit Lokaal

Tuesday 06

September 2022 11:34

Annelies Storms heeft op maandagavond 5 september 2022 voor het laatst deelgenomen aan de Gentse gemeenteraad. Ze was al gemeenteraadslid sinds begin 2007. Tussen 2009 en 2012 was ze zelfs onze eerste vrouwelijke fractieleider. Vanaf 2013 werd ze schepen.

Onze fractieleider Sven Taeldeman zwaaide haar uit met een mooie huldespeech.

“Annelies heeft een schoon palmares. Cultuur toegankelijk gemaakt, de Krook, de Uitpas. Medegebruik van stadsgebouwen, het unieke project BeauVent met de zonnepanelen in de haven, mét burgerparticipatie. De tweede vrouw als Feestenburgemeester in de geschiedenis van de Gentse Feesten, het ‘Knaldrangfonds’, het magische Lichtfestival… Annelies levert geen half werk, dat is de rode draad door haar politieke carrière. Ze heeft altijd aan politiek gedaan met passie en inzet. Oprecht, hartelijk en met kennis van zaken. ‘What you see is what you get’. En vooral: vanuit een sterke overtuiging, gebaseerd op onze socialistische idealen. Dus, Annelies: dikke merci voor alles!”

 

Onder de foto kan je de volledige speech lezen.

Collega’s, ik wil graag Annelies bedanken, persoonlijk en tegelijk namens onze volledige fractie. Ik heb eind december vorig jaar óók al over Annelies gesproken in de gemeenteraad. Ik had het toen vooral over haar palmares als schepen. Cultuur toegankelijk gemaakt, de Krook, de Uitpas. Medegebruik van stadsgebouwen, het unieke project BeauVent met de zonnepanelen in de haven, mét burgerparticipatie. De tweede vrouw als Feestenburgemeester in de geschiedenis van de Gentse Feesten, het ‘Knaldrangfonds’, het magische Lichtfestival…

Enzovoort. Er is méér, maar ik moet vanavond ook iets ruimer gaan. Annelies was al gemeenteraadslid sinds begin 2007. Dat wil dus zeggen, voor ons als partij en fractie : al lang voor de verkiezingen van oktober 2006 was Annelies met ons mee campagne aan het voeren, toen nog op de gezamenlijke lijst van sp.a en Spirit. Vanop plaats 12 was ze meteen verkozen, met 1.328 stemmen – en voilà, de gemeenteraad in.

En collega’s, Annelies levert geen half werk. Dat is de rode draad door Annelies’ politieke carrière, en 15 jaar gemeenteraadswerk. Doe je iets? Doe het dan goed, bereid je voor, en verschijn niet onbeslagen op het veld. En dat was op 29 januari 2007 niet anders. Annelies hield toen een bevlogen tussenkomst. We waren nog maar kort in de 21e eeuw. Een tussenkomst naar aanleiding van het nieuwe bestuursakkoord, ‘dooraderd’ van ambitie en de keuze voor de stad van de toekomst. Een stad die haar diversiteit omarmt en van deze rijkdom aan diversiteit gebruik maakt om alle zeilen bij te zetten én de stad met toekomst te zijn, stad van de 21e eeuw.

Deze ambitie houdt tegelijkertijd ook een strijd in tegen onrechtvaardigheden zoals ongelijkheid, tegen uitsluiting, tegen verdeling in ‘zij en wij’ (waar een partij nota bene nog altijd haar handelsmerk van maakt. Wel, die strijd daartegen, die ambitie heeft Annelies vanaf ‘dag 1’ in 2007 als rode draad gehanteerd. Haar eerste vragenuurvraag kaartte meteen discriminatie aan, naar aanleiding van klachten over ‘onversneden racisme’ op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven. Een opdracht die achtereenvolgens door de sp.a-/Vooruit-schepenen voluit werd opgepakt, tot op vandaag.

Die strijd tegen ongelijkheid en uitsluiting, en tegelijkertijd een stad zijn van verbinden, dat heeft Annelies consequent doorgetrokken in haar 15 jaar gemeenteraadswerk. Daar is niet alleen onze fractie, maar ik mag hopen ook deze hele gemeenteraad (én vooral de Gentenaars) Annelies dankbaar voor.

Annelies deed dat tussen 2009 en 2012 zelfs als onze eerste vrouwelijke fractieleider van de toen nog gemeenschappelijke sp.a-Spirit-fractie. Vanaf 2013 werd ze schepen… maar dat stukje recente geschiedenis, daar had ik het dus al over, daarnet en eind vorig jaar.

 

Nu stopt Annelies ook als gemeenteraadslid. Ze heeft zelf de reden daarvoor wereldkundig gemaakt: haar nieuwe job in Oostende zal heel veel van haar tijd vragen, waardoor ze vreest haar rol als gemeenteraadslid niet meer volop te kunnen spelen. Dat risico is inderdaad niet onbestaande: we kennen Annelies allemaal als een dossiervreter, als een perfectionist, als iemand met héél veel verantwoordelijkheidszin. Daar zullen ze in Oostende vree content mee zijn.

Maar dan stopt ze dus liever als gemeenteraadslid in Gent, want “de Gentenaars verdienen iemand die 100% gefocust kan zijn in die rol”, zei ze. Dat siert haar, absoluut. Niet vasthouden aan dat postje omdat dat schoon staat op het visitekaartje, maar plaats maken als je denkt nog te weinig engagement te kunnen overhouden voor Gent en de Gentenaars.

Annelies heeft altijd aan politiek gedaan met passie en inzet. Oprecht, hartelijk en met kennis van zaken. Ik zei het al in december: nooit gespeeld, altijd oprecht. ‘What you see is what you get’. En vooral: vanuit een sterke overtuiging, gebaseerd op onze socialistische idealen.

Dus, Annelies: dikke merci voor alles. Voor al je werk van de afgelopen bijna 20 jaar. Je hebt een mooie politieke carrière gemaakt. Nu is het tijd, professioneel, voor iets anders.

Let wel, collega’s: Annelies is niet wég uit Gent. Ik vernam dat ze in Oostende haar Gentse tongval een zekere rariteit vinden, maar Annelies gaf al aan haar roots – uiteraard – niet te loochenen. “t Zou er nog moeten aan mankeren!”, hoor ik haar denken.

Maar je kan dus Annelies nog tegen het lijf lopen in het Gentse, en zoals we haar kennen is ze niet alleen herkenbaar maar ook aanspreekbaar. Ze zal blijven haar gedacht zeggen en – ook ons - inspireren. Het zou dus wel kunnen dat je hier de komende tijd dingen hoort uit onze fractie waarvan je denkt: ‘Daar zal Annelies Storms nog wel voor iets tussen zitten’. Op die manier zal ze, onrechtstreeks, dus tóch nog Gent en de Gentenaars blijven dienen. Daar ben ik van overtuigd.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant