Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman & Bruno Matthys herhalen dwingende oproep: ‘Red de Rex!’

Vooruit Lokaal

Wednesday 22

November 2023 12:03

Sinds kort staat de iconische ‘Cinema Rex’ nabij het station Gent-Sint-Pieters te koop. Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, is bezorgd over de toekomst van het gebouw. Hij vroeg aan de bevoegde schepen, tijdens de commissie Openbaar Domein op 14 november 2023, of de Stad Gent nog bijkomende initiatieven zal nemen om ervoor te zorgen dat dit waardevolle stukje Gentse architecturale en cinema-geschiedenis in ere wordt gehouden. Eerder al voerde Bruno Matthys, Gentenaar en fractieleider in de provincieraad, actie met het comité ‘Red de Rex!, samen met onder andere Edmond ‘Mong’ Cocquyt, de officieuze ‘Nachtburgemeester van Gent’.

“Het is een bioscoopgebouw uit 1933, in baksteenarchitectuur, aansluitend bij de Amsterdamse School, volgens een ontwerp van de Gentse architect Geo Henderick”, weet Sven. “40 jaar geleden werd de laatste film vertoond. Daarna zat er nog een tiental jaren een gokpaleis in, maar sindsdien staat het helaas leeg…”

‘Huis van de Cinema’?

Cinema Rex is sinds 1996 beschermd als monument. Sedert dit jaar staat het ook op de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed.

“Ik vroeg daarom aan de schepen wat de nabestemming is van dit gebouw”, vervolgt Sven. “Is een kleinschalige cinema op deze plaats opnieuw mogelijk? Is er overleg gepland met de huidige eigenaar, de nieuwe eigenaar, Vlaanderen en met het culturele, kunst- en erfgoedmiddenveld in Gent? Volgens mij zou dit een mooie plek kunnen zijn voor het ‘Huis van de Cinema’. Dat zou goed passen in de ambities van Gent om in 2030 ‘Culturele hoofdstad van Europa’ te worden.”

Koffiedik kijken

De schepen antwoordde dat de bescherming als monument de eigenaar bindt aan een ‘actief en passief behoudsbeginsel’. Zo mogen er bijvoorbeeld geen werken uitgevoerd worden die nadelig zijn voor het aanwezige erfgoed. Het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed is het eerste aanspreekpunt voor de eigenaar. De Stad Gent adviseert potentiële kopers over de erfgoedwaarden, herbestemmingsmogelijkheden en financiële ondersteuning. Maar dat heeft helaas (nog) niet tot een resultaat geleid.

“Wat een eventuele nabestemming betreft, is het volgens de schepen momenteel nog koffiedik kijken. Het behoud van de oorspronkelijke functie is zeker mogelijk maar kan niet kan worden afgedwongen. Er wordt wel aangestuurd op een functie die de oorspronkelijke ruimtelijkheid, indeling en vaste interieurafwerking kan behouden. Maar de schepen besloot met de melding dat de stadsadministratie tot op heden enkel contact met potentiële kopers heeft gehad, maar niet met de eigenaar. Wij blijven dit dossier in elk geval van zeer nabij opvolgen!”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant