Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman: ‘Antwerpsesteenweg en Land Van Waaslaan moéten veiliger!’

Vooruit Lokaal

Tuesday 29

November 2022 16:35

Sven Taeldeman, onze fractieleider en mobiliteitsexpert, maakt zich grote zorgen over de verkeersveiligheid op en rond de Antwerpsesteenweg en de Land Van Waaslaan, beide voorbij de Dampoort. Tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 28 november 2022 stelde hij daarom enkele prangende vragen aan de schepen van Mobiliteit.

“Door de werken aan de Dampoort werden drastische circulatiemaatregelen genomen. Die worden echter niet grondig nageleefd. Mensen zijn de situatie niet gewoon, zoeken hun weg, worden zenuwachtig, rijden te snel, etc. Enkele recente ongevallen hebben daar mogelijks mee te maken. Zelfs op het zebrapad worden mensen aangereden. Hoe dan ook: de tijdelijke maatregelen (in de Heiveldstraat, de Schoolstraat, de Zavelput) moeten behouden blijven zolang de werken duren. Daarna moeten ze geëvalueerd worden worden in het kader van het in opmaak zijnde Wijkmobiliteitsplan Sint-Amandsberg.”

Voor Sven (en vele anderen) is 50 km/uur op sommige delen van de Antwerpsesteenweg bovendien te snel. “Een verlaging van de snelheid in het zeer stedelijke deel van de Antwerpsesteenweg (Dampoort-Potuit) is wenselijk, tenminste zolang de verkeerscirculatie sterk verstoord blijft. Dat verlaagt de kans op ongevallen en de overlevingskans is veel groter. Ouders in Sint-Amandsberg zijn de situatie terecht beu en vragen crisisoverleg. We willen toch allemaal een veilige woonomgeving waarin je kinderen veilig naar school kunnen gaan?”

Sven vroeg de schepen hoe het zit met dat crisisoverleg; of er aan de Dampoort nog bijkomende infrastructurele maatregelen zullen worden genomen om het verkeer veiliger te maken; en of er dringend iets kan worden gedaan aan de levensgevaarlijke situatie op het kruispunt Land Van Waaslaan-Engelbert Van Aerenbergstraat.

Start ontwerp herinrichting kruispunt Land Van Waaslaan-Engelbert Van Aerenbergstraat

De schepen antwoordde dat wegbeheerder AWV (het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer) zich in augustus al heeft geëngageerd om het ontwerp van een meer veilige inrichting van dit kruispunt op te starten. Een middengeleider met opstelruimte voor overstekende voetgangers en fietsers zou daar al nuttig kunnen zijn.

“Het is echt dringend nodig om in te grijpen. Elke maand gebeuren daar zware accidenten, het is al jaren gekend als zwart punt! Ik verwees daar al naar in de gemeenteraad bij de goedkeuring van het Wijkmobiliteitsplan Dampoort. Als dat op 3 april 2023 start, komt daar nog de zogenaamde ‘verkeersfilter’ in de Engelbert van Arenbergstraat ter hoogte van het Waspark bovenop. Die zal er voor zorgen dat er minder autoverkeer komt aan het kruispunt. Er is dan minder kans dat voertuigen het zicht van en op andere verkeersdeelnemers hinderen.”

Tijdelijke circulatiemaatregelen Heiveldstraat, Zavelput, Schoolstraat blijven zolang de werken duren aan Dampoort

Sven gaf aan dat, zolang er door de werken aan de Dampoort een verstoorde verkeerscirculatie is, de tijdelijke maatregelen in de Heiveldstraat, Schoolstraat en Zavelput best gehandhaafd blijven, minstens zolang die werken duren. Daarna moeten ze geëvalueerd worden en bekeken in het kader van het in opmaak zijnde Wijkmobiliteitsplan Sint-Amandsberg. De schepen bevestigde dat.

Aanpak kruispunt Pilorijnstraat

Ook het kruispunt met de Pilorijnstraat blijft een gevaarlijk punt. “Dat werd al vaak besproken op het ‘Platform Verkeersveiligheid en doorstroming’ met AWV. Daar werd afgesproken dat AWV onderzoek zou doen naar mogelijke aanpassingen aan de oversteekplaats, onder andere het plaatsen van verkeerslichten. Het Wijkmobiliteitsplan Sint-Amandsberg zou ook de verkeerstromen in de omgeving van de Pilorijnstraat kunnen verbeteren. Bedoeling is om begin volgend jaar met mogelijke ideeën naar bewoners, handelaars en anderen te kunnen stappen voor verder overleg.”

Zone 30 in deel Antwerpsesteenweg?

Tot slot wil de Stad Gent onderzoeken of ze een deel van de Antwerpsesteenweg kan overnemen van Vlaanderen. Dan zou de Stad er zelf een zone 30 kunnen invoeren. “Vlaanderen ziet dat voorlopig blijkbaar niet zitten”, zegt de schepen. “Daarover is er woensdag 30 november crisisberaad met de minister van Mobiliteit. Ik ben benieuwd, ik blijf het allemaal van zéér nabij volgen…”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant