Nieuws

LOKAAL: Supporteren we straks in Halle op café of op de Grote Markt?

Team Vooruit

Tuesday 01

June 2021 12:35

Het EK voetbal staat voor de deur.  Een EK of een WK, waar de Belgen aan deelnemen,brengt steeds weer een ongelooflijke sfeer in de stad. Door de cornacraisis zal dat dit jaar wel anders moeten verlopen.“Het wordt sowieso geen EK-belevenis zoals we dat graag in onze stad gezien hadden”, zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit), "maar er zijn wel wat mogelijkheden."

 

"Bij het vorige WK drumden de mensen samen voor de grote schermen, dat zal dit jaar zeker niet kunnen", aldus Marc Snoeck. 

Er werden op de Stad nog niet veel aanvragen ingediend, maar woensdag werd er toch al overleg gepleegd met de Halse horeca en de veiligheidsdiensten. Je zal al zeker (beperkt) op een (groot scherm) kunnen kijken in Het Oud Kasteel in Essenbeek, in café De Met, op Lamme Gisj  en bij De Vaantjesboer. Ook tennisclub Sollenbeemd wil iets doen op de terreinen voor haar leden.

“We hebben intussen de richtlijnen van Binnenlandse Zaken medegedeeld aan de horeca-uitbaters die aanwezig waren op het overleg”, zegt Snoeck. “We gaan die richtlijnen verder verspreiden onder de andere uitbaters, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Waarschijnlijk zullen er dan nog aanvragen ingediend worden. Er zijn  twee mogelijkheden om iets te organiseren. De uitbaters kunnen op hun ‘normaal’ terras een scherm zetten. Maar dan moet het zo opgesteld zijn dat anderen niet kunnen meekijken. Dat moet voorkomen dat mensen toch te dicht tegen elkaar. Binnen mag er op dat moment ook naar het voetbal gekeken worden, maar er wordt sterk aangeraden om het buiten te organiseren, omdat het besmettingsrisico daar veel lager is. De andere mogelijkheid is een groter evenement organiseren waarbij alle regels gerespecteerd worden." zegt de burgemeester. Onder andere de uitbaters van Puzzles, de Mustang en de Vaantjesboer hebben plannen in die zin en willen een straat afsluiten om tafels en stoelen te zetten, zodat er meer mensen bij hen naar de Rode Duivels kunnen kijken. "Maar ook hier zal alles afgezet moeten worden met hekken. Daarbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de doorgang voor de hulpdiensten. Als er een noodgeval is moeten die hekken snel opzij kunnen. Maar dat is vanzelfsprekend”  vervolledigt burgemeester Snoeck.

De uitbaters zijn niet verplicht om met een reserveringssysteem te werken, maar het wordt wel sterk aanbevolen. 

Een mega-evenement op de Grote Markt, zoals bij het laatste WK, kan en mag in alle geval niet. Volgens de richtlijnen van Binnenlandse Zaken bestaat wel de mogelijkheid het voetbal rechtopstaand, en dus niet gezeten op een terras, te beleven. De maximumcapaciteit is dan 400 personen, maar er mag geen eten en drinken geserveerd en geconsumeerd worden. Iemand kan dit dus organiseren, maar hij of zij zal er niets aan kunnen verdienen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant