Nieuws

LOKAAL: Superheld Five zorgt voor resultaat in Hasselt!

Vooruit Hasselt

Monday 06

March 2023 17:35

4 basisscholen in Hasselt startte in september met het nieuwe project ‘High-Five’. “Een campagne die kinderen op een speelse manier motiveert om te stappen of fietsen naar school”, duidt schepen Marc Schepers bevoegd voor Mobiliteit. “Uit de tussentijdse resultaten blijkt de campagne nu al een succes! Niet alleen is het enthousiasme bij de deelnemende leerlingen bijzonder groot, we zien het auto gebruik aan de schoolpoort bij deze leerlingen afnemen met zo’n 24% en het fietsgebruik toenemen met maar liefst 20%.” Op korte tijd wisten de leerlingen zo’n 87.405 km te voet of met de fiets af te leggen. De schoolomgeving werd zo niet enkel verkeersveiliger, door deze gezamenlijke inspanning werd er maar liefst meer dan 6 ton CO2 uitgespaard.

Sinds zijn aantreden als schepen zet Marc Schepers, bevoegd voor mobiliteit en stadsontwikkeling, sterk in op veilige schoolomgevingen. “Het is onze prioriteit om alle kinderen veilig naar school te laten gaan. Deze bestuursperiode maken we daarom de directe omgeving van alle Hasseltse basisscholen verkeersveilig.” Zo wordt er in elke lagere school een mobiliteitsonderzoek gevoerd om te bepalen welke ingrepen nodig zijn om de leerlingen die laatste meters naar de schoolpoort in alle veiligheid en comfort te kunnen laten afleggen. “Belangrijk hierin is de rol van de auto. Want hoe minder autobewegingen kort aan de schoolpoort, hoe groter de verkeersveiligheid”, duidt Schepers, “We willen onze leerlingen dan ook zo veel mogelijk stimuleren om te voet of met de fiets naar school te komen.”

 

HIGH FIVE

Om dit te verwezenlijken startte stad Hasselt in november met ‘High Five’ project , een leuke campagne die leerlingen die te voet of met de fiets komen, beloont. Vier basisscholen tekenden in: SBS Kuringen, De Puzzel, Kindercampus De Hazelaar en Kindercampus Tuinwijk. Schepers: “De opzet van High Five is simpel: elk kind dat stapt of fietst krijgt een slim polsbandje. Hiermee kunnen ze, op weg naar school, ‘high fiven’ met de handjes bevestigd aan de verschillende gele palen die terug te vinden zijn in de buurt van de school.” Door hun polsbandje te scannen verzamelen ze digitale punten, die ze vervolgens kunnen inruilen tegen leuke beloning. Denk aan zwembadtickets, extra speeltijd of wat lekkers.

 

“Deze campagne stimuleert niet enkel duurzaam gedrag bij kinderen, we zorgen ook voor het verbeteren van hun verkeersvaardigheid”, duidt Schepers. “Het is namelijk belangrijk dat kinderen die basis goed beheersen alvorens ze naar de middelbare school trekken.” Mascotte Five, het gele mannetje met de blauwe helm, zal daarom regelmatig in de verschillende scholen opduiken waar hij de leerlingen op een spelende manier oefeningen geef om de verkeersvaardigheid te verbeteren.

 

Bijna 90.000 km te voet of met de fiets

De tussentijdse resultaten van het project zijn alvast bijzonder positief. “De deelnemende leerlingen – zo’n 75% van het totaal aantal leerlingen in de 4 scholen- is bijzonder positief en dat zie je aan de cijfers: er werden ondertussen 30.000 high fives uitgedeeld aan de verschillende gele palen”, weet Schepers. 90.000 km werd er al te voet of met de fiets afgelegd, waardoor er maar liefst meer dan 6 ton CO2 werd uitgespaard.

 

Op korte tijd is er ook al een gedragsverandering merkbaar. “Uit de resultaten blijft dat het autogebruik bij de deelnemers is afgenomen met 24% en er maar liefst 20% fietsers zijn bijgekomen. Ouders worden blijkbaar door hun kinderen gestimuleerd om ofwel met de fiets te komen ofwel hun auto verder te parkeren zodat die laatste meters te voet kunnen worden afgelegd.” Een positieve evolutie voor de schepen die sterk inzet op veilige schoolomgevingen.  “De verkeersveiligheid aan de schoolpoort blijft onze prioriteit, het is dus heel goed nieuw om dit te mogen vaststellen.” De schepen hoopt met het project ook een domino effect te creëren en nog meer ouders te overtuigen om de fiets te nemen.”

 

 

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant