Nieuws

LOKAAL: Vooruit creëert ademruimte voor Stuivenberg

Vooruit Antwerpen

Wednesday 25

October 2023 11:56

Afgelopen week vond het stadsbestuur een definitieve oplossing voor de Stuivenbergsite in Antwerpen Noord. De verlaten ziekenhuisgrond van 5 hectare groot heeft een enorm potentieel, niet alleen voor de dichtbevolkte buurt, maar voor heel de stad. Vooruit hield voet bij stuk tijdens de laatste begrotingsonderhandelingen en pleitte voor een project waarbij de gezondheid en ontwikkeling van de Antwerpenaar centraal staan. En met succes!

Uit de verschillende publieke info- en inspraakmomenten die stad en district samen de afgelopen jaren organiseerden, werd één ding wel zeer duidelijk: deze wijk heeft nood aan meer groene ademruimte. Het ontwerpteam dat in 2022 werd aangeduid voor het stedenbouwkundig-, architectuur- en landschapsontwerp voelde dit ook zeer goed aan. De toekomstige Stuivenbergsite zou een monumentale, groene parel worden in de dichtbebouwde wijk Antwerpen-Noord. 

Toch bleek er in een kink in de kabel en vorderde de plannen niet zoals afgesproken. Sinds de verhuis van het ziekenhuis naar ZNA Cadix, werd dit eens te meer duidelijk. Grote delen van de site werden dichtgetimmerd. Verloedering en leegstand dreigden . De bezorgdheid van de buurt over de toekomst van de site groeide dan ook stelselmatig.

De reden voor deze vertraging was een tekort aan middelen.Hetstadsbestuur kwam ettelijke miljoenen tekort om van de Stuivenbergsite de monumentale groene parel te maken die zowel de buurt, de ontwerpers als de stad voor ogen hadden. 

Tijdens de laatste begrotingsonderhandelingen werden dan ook ettelijke miljoenen gezocht én gevonden om onze visie op de Stuivenbergsite te kunnen realiseren zoals afgesproken. De Stuivenbergsite wordt zo een levendige, publieke plek die onderwijs, wonen en kinderopvang hand in hand laat gaan. Het wordt een herbestemming die niet te druk is waardoor er ook nieuwe open, groene ruimtes ontstaan en de lokale gemeenschap kan ademen en groeien. 

Op korte termijn volgen er al ingrepen om de site levendig en inzetbaar te houden. Daarom maakt het stadsbestuur bijkomend 2.4 miljoen euro vrij om voor een tijdelijke invulling te zorgen. 

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant