Nieuws

LOKAAL: Studente knst.beeld creëert eyecatcher Huis van het Kind

Vooruit Hasselt

Monday 03

July 2023 15:23

Huis van het Kind Hasselt is dé informatie – en ontmoetingsplaats voor iedereen die betrokken is bij de opvoeding van kinderen en jongeren. “Ouders, grootouders, maar ook leerkrachten, begeleiders of opvoeders kunnen hier terecht. Via persoonlijke gesprekken, workshops, activiteiten of boeken geven de medewerkers van Huis van het Kind je steeds nodige informatie”, verduidelijkt bevoegd schepen El Ouakili. “Maar ze doen meer dan informeren alleen. Onze experts bieden steeds een luisterend oor, verwijzen je door en maken je wegwijs in de mogelijke financiële tussenkomsten. Opvoeden doe je natuurlijk niet alleen. En dat geldt ook voor Huis van het Kind: we vormen een groot netwerk met zo’n 50-tal partners, die je graag verder helpen met opvoedingsvragen voor kinderen van 0-24 jaar.”

Om haar jaarlijkse 7500 bezoekers nog beter te ondersteunden, ruilden Huis van het Kind een jaar geleden haar oude lokalen (Maastrichterstraat) in voor die van de Kezerreme. El Ouakili: “Deze nieuwe locatie ligt op onze kleine ring en is dus nog makkelijker bereikbaarder. Bovendien liggen deze nieuwe lokalen ook vlakbij ’t Scheep, wat natuurlijk resulteert in een nog betere samenwerking met de verschillende stadsdiensten zoals onder meer de sportdienst, jeugddienst en het ocmw.” De nieuwe locatie valt alvast in de smaak.

 

Creatieve talenten van knst.beeld

Om deze informatie- en ontmoetingsplaats nóg meer te laten opvallen, klopte stad Hasselt aan bij knst.beeld. “In onze eigen kunstencampus barst het natuurlijk van het creatieve talent”, aldus El Ouakili. “Daarom vroegen we aan de studenten van het nieuwe atelier ‘concept 3D’ een eyecatcher te maken.” Uit zo’n 15 inzendingen kwam Christel Kil, die eerder ook haar opleiding ‘Beeldhouwen en Ruimtelijke Kunst’ afrondde, uit de bus.  

“Het spreekt voor zicht dat ik zeer vereer ben dat mijn creatie staat te blinken op de kleine ring’, aldus Kil, die eerder ook het monument op het kerkhof van Spalbeek mocht ontwerpen. In zo’n 170 werkuren transformeerden ze een hoop klei tot dé nieuwe eyecatcher, het creatieve denkproces en voorontwerp niet meegerekend. “Voor mij was het belangrijk dat het beeld toegankelijk is, dat het letterlijk leesbaar is voor iedereen.”  Een kind is voor Kil hét dierbaarste bezit. “Bovendien verdient iedereen een dak boven zijn hoofd. Niet enkel louter fysiek, maar ook die mentale ondersteuning is oh zo belangrijk.” Opvallend is de kleur. “Een speciale kleur, die niet enkel de aandacht trekt – de kleuren veranderen in het licht – ze staat bovendien ook voor iedereen: ongeacht gender, ras of religie.” 

 

Een uitvergroot kind,

ons dierbaarste bezit.

Met een ballon in de vorm van een huis,

zoals een dak boven het hoofd hebben,

een basisbehoefte

Een beeld dat toegankelijk is voor iedereen,

omdat het "letterlijk" leesbaar is.

In kameleon paint staat het voor ieder van ons,

ongeacht afkomst, religie of gender.

Het Huis van het Kind is er voor kind en ouders.

Samen werken om oplossingen te vinden voor vragen en zorgen.

Kind en ouders in dialoog met de maatschappij

                                            Christel Kil

 

Huis van het kind Hasselt

‘Elke leeftijd heeft zijn charmes’. Die zin weerklinkt regelmatig in gesprekken met ouders. Natuurlijk gaat ook elke levensfase gepaard met de nodige vragen. Om ouders en grootouders – maar ook leerkrachten, begeleiders en opvoeders - te ondersteunen én antwoorden te bieden op de vele vragen, is er het Huis van het Kind.

Heb jij vragen over de ontwikkeling van je kind? Of ben je eerder op zoek naar informatie over vrijetijdsactiviteiten, administratie, gezond eten of nog iets anders? Wil je liever een persoonlijke babbel of heb je eerder interesse in een workshop? Ben je nog op zoek naar leuke activiteiten om samen met je peuter te doen? Neem dan zeker een kijkje op www.Hasselt.be/huisvanhetkind

Een greep uit het aanbod:

Zomervakantie

 • peuternestje
 • spelotheek en pretkoffers
 • babymassage cursus (26/7)
 • zomerkriebels (9/8)

Najaar

 • infoavond terug naar school (24/10)
 • babymassage (20/9)
 • huplaby’s (6/10)
 • reek emotieregulatie ouder-kind (vanaf 14/10)
 • reeks autisme 0-12 jaar (vanaf 11/10)
 • infoavond zindelijkheid (17/10)
 • veilige online: online seksualiteit en relaties (9/11)
 • voorleeswee (18-26/11)
 • EHBO jongeren kinderen (28/11)
 • Orde in de chaos van het ouderschap (11/12)

 


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant