Nieuws

"Voor Vooruit is de strijd tegen mensenhandel en economische uitbuiting een absolute prioriteit"

Ronny Wolfcarius

Saturday 30

July 2022 09:08

30 juli is de Internationale dag tegen de mensenhandel. De misdrijven op de Borealis bouwwerf maken duidelijk dat nog te veel bouwwerven dé plaats zijn voor mensenhandel en economische uitbuiting. Voor Vooruit is de strijd tegen mensenhandel en economische uitbuiting een absolute prioriteit. Federale parlementsleden Ben Segers en Anja Vanrobaeys hebben 3 concrete voorstellen en eisen dat de commissie Mensenhandel zo spoedig mogelijk samenkomt. 

Moderne slavernij

Het sociale drama dat zich afspeelde op een Antwerpse bouwwerf van chemiebedrijf Borealis maakt de strijd tegen mensenhandel opnieuw brandend actueel. “Arbeiders dwingen om 6 op 7 dagen te werken aan €650 euro per maand? Dat is moderne slavernij”, reageert Anja Vanrobaeys

Bovendien getuigen de slachtoffers van bedrog en dwang. “Ze werden verleid met een aantrekkelijk loon dat ze nooit kregen. Hun familie leende geld om de dure vliegtickets voor te schieten. Maandenlang zaten ze in andere transitlanden te wachten zonder inkomen. Eens in België kregen ze eerst geen loon, omdat hun documenten zogezegd niet in orde waren. Uiteindelijk werd van hun loon, leefgeld afgetrokken voor gammele huisvesting. Ook hun familie thuis werd bedreigd. Hoewel de wet op de mensenhandel sinds 2011 van toepassing is van zodra er economische uitbuiting is, zijn dit allemaal bezwarende elementen die wijzen op mensenhandel”, aldus Anja. 

Eens in België kregen ze eerst geen loon, omdat hun documenten zogezegd niet in orde waren. Uiteindelijk werd van hun loon, leefgeld afgetrokken voor gammele huisvesting.
Werken moet lonen

Mensen moeten in fatsoenlijke en veilige werkomstandigheden kunnen werken en hiervoor een degelijk loon krijgen. Daarom verhoogde Vooruit het minimumloon tot 1.806 euro bruto per maand, voor de eerste keer sinds 2008. 

De slachtoffers op de werf van Borealis moesten het met minder dan de helft van het minimumloon stellen. “Dat is onaanvaardbaar”, reageert Anja. “Wie hier vanuit het buitenland komt werken, moet minstens kunnen rekenen op het gewaarborgd minimumloon. Bovendien zijn het in geval van Borealis allemaal geschoolde arbeiders die recht hebben op hogere barema’s die zijn vastgelegd in sectorale CAO’s. Een hele onderaannemersketen opzetten is geen excuus voor uitbuiting. Bedrijven moeten altijd onze spelregels naleven.”

Strijd tegen mensenhandel absolute prioriteit

De economische uitbuiting op de Antwerpse werf toont weer aan dat er nood is aan duidelijke regels en meer handhaving. “Met Vooruit strijden we al langer tegen mensenhandel. We doen dat door de oprichting van de bijzondere commissie Mensenhandel, het versterken van inspectieteams bij de federale politie en de oprichting van een centraal meldpunt mensenhandel. 

Bovendien vinden we het als socialisten belangrijk dat mensen werken. Wie werkt, moet goed verdienen. Het uitpersen van mensen op basis van schimmige constructies mogen we nooit toestaan. Daarom heeft Vooruit 3 concrete voorstellen om economische uitbuiting aan banden te leggen”, stelt federaal parlementslid Ben Segers.

Het uitpersen van mensen op basis van schimmige constructies mogen we nooit toestaan. Daarom heeft Vooruit 3 concrete voorstellen om economische uitbuiting aan banden te leggen.  
1. Het bedrijf is verantwoordelijk 

Als een bedrijf zich focust op de kerntaken en zaken uitbesteedt, blijft het bedrijf wel verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van mensen in de hele onderaannemingsketen.

Ben: “Niet alleen de werkomstandigheden, ook de arbeidsvoorwaarden moeten worden gegarandeerd. Al sinds 2015 pleiten we voor
hoofdelijke aansprakelijkheid wat betreft loonschulden. Het kan niet zijn dat bedrijven via subcontracten zorgen dat mensen geen eerlijk loon krijgen.”

2. Meer sociale inspecteurs

“Er is dringend nood aan meer mensen en middelen om dergelijke situaties op te sporen”, zegt Ben. “Op dit moment zijn er maar 39 inspecteurs verspreid over het hele land. Dat is te weinig. Een bezetting van minimum 49 tot 57 inspecteurs is nodig om de huidige situatie aan te kunnen. Hoewel de minister van Werk Pierre-Yves Dermagne beterschap beloofde, blijft deze nog altijd uit.”

3. Duidelijke regels en betere handhaving

Een sterke overheid moet zorgen voor duidelijke regels en een goede handhaving. Zeker als ze zelf opdrachten geeft moeten meer bindende clausules bestaan waarbij arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden worden gerespecteerd.

Vooruit blijft ook initiatieven nemen om mensenhandel aan banden te leggen én te zorgen voor een beter kader voor migranten die het slachtoffer zijn van economische uitbuiting.

“Zolang economische uitbuiting mogelijk is, blijven we een aantrekkingspool voor mensenhandelaars. De commissie Mensenhandel is bij uitstek geschikt om de wantoestanden van deze mensenhandel (inclusief systemen van onderaanneming) te onderzoeken.

We moeten snel actie ondernemen met krachtige aanbevelingen en voorstellen om toekomstige uitbuiting te voorkomen. Voor socialisten is de strijd tegen mensenhandel en economische uitbuiting een absolute beleidsprioriteit”, besluiten Anja Vanrobaeys en Ben Segers.  



Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.