Nieuws

LOKAAL: Stijgende energieprijzen: extra OCMW-steun en géén dagprijsverhogingen in stedelijke woonzorgcentra

Vooruit Lokaal

Thursday 10

February 2022 14:45

De stijgende energieprijzen zorgen voor heel wat kopbrekens bij veel Gentenaars. Daar maakt ook ons gemeenteraadslid Karin Temmerman zich zorgen over.

“De prijsstijgingen treffen in het bijzonder mensen die het al moeilijk hebben. Zelfs wie recht heeft op het sociaal tarief wordt getroffen. De stijgingen zijn echter het grootst voor wie juist géén recht heeft op sociaal tarief. Ik denk aan mensen voor wie het inkomen te hoog is voor het sociaal tarief of aan alleenstaanden. De oplossingen zullen vooral moeten gevonden worden op hogere bestuursniveaus. Toch kan ook de lokale overheid ongetwijfeld een inspanning doen om de stijgende energiearmoede te bestrijden. Daarom heb ik tijdens de commissie Welzijn van 9 februari 2022 aan Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding, gevraagd of er al een stijging is van het aantal aanvragen voor tussenkomsten bij het OCMW; wat we vandaag al doen om te helpen, en of er nieuwe acties gepland zijn.”

Extra steun dankzij PS-minister Lalieux

Rudy antwoordde dat de OCMW-energiecel (opgericht om de energiearmoede in Gent te bestrijden, te beperken en te voorkomen) de afgelopen weken inderdaad extra vragen binnenkreeg, vooral van alleenstaanden, alleenstaande ouders en mensen met een laag vervangingsinkomen. “Maar dat zijn (nog) geen vragen rond afrekeningen, daar is het nog wat te vroeg voor. Het zijn vooral informatievragen over de energielevering en de factuur.”

De Energiecel zet sterk in op preventie en geeft ook financiële tussenkomsten, zoals premies voor energiezuinige maatregelen, winterpremies voor gas en elektriciteit, stookoliepremies en de overname van energie-en waterschulden.

“Nieuw voor 2022 is een vierde methode om een energieschuld ten laste te nemen: na een sociaal onderzoek kan het OCMW de energierekening ten laste nemen waarbij de aanvrager achteraf de helft daarvan terugbetaalt. Met de extra middelen van PS-minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux (507.000 euro dit jaar) kunnen we nog meer Gentenaars ondersteunen.”

Federaal Vooruit-minister Meryame Kitir krijgt alle uitleg over de OCMW-Energiecel van Rudy Coddens tijdens een werkbezoek op 2 februari 2022.

 

Hogere dagprijzen in woonzorgcentra: ‘Niét in die van OCMW Gent!’

Ondertussen heeft de federale overheid de BTW op elektriciteit tijdelijk verlaagd naar 6%, een tussenkomst van 100 euro/gezin voorzien, en (vooral) beslist om de uitbreiding van de sociale tarieven verder te zetten. Maar die maatregelen hebben geen impact op woonzorgcentra: die krijgen géén ondersteuning bij hun stijgende energiefactuur.

“Dat vind ik een zeer spijtige zaak” zegt Rudy. “Wij hebben dat probleem al aangekaart bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Vlaanderen legt de wzc’s (terecht) bepaalde normen op, zoals de minimumtemperatuur in de kamers en van het water, maar dat jaagt ons ook op hoge energiekosten. Hoe dan ook: het OCMW zal die in de vijf stedelijke wzc’s niét doorrekenen aan de bewoners. Onze dagprijzen worden gewoon jaarlijks geïndexeerd. De volgende keer is voor januari 2023. Elders zullen de dagprijzen wellicht wél voelbaar verhogen. Extra steun door Vlaanderen, al is het tijdelijk, zou dat kunnen vermijden. Waar wacht de Vlaamse regering eigenlijk op?”

 

Ter info: cijfers OCMW-energiecel van 2021:

  1. tussenkomst voor energiezuinige maatregel: 597 (vooral tussenkomsten in energiezuinige huishoudtoestellen)
  2. ten laste names energieschulden (huidige drie werkwijzen): 65
  3. dossiers Lokale Advies Commissie netbeheerders elektriciteit, gas, water: 2272 (Fluvius en Farys)
  4. extra winterpremie voor de budgetbeheercliënten en de stookoliecliënten: 1441 (eenmalige premie van 66 euro per dossier voor cliënten die in een goedlopend budgetbeheer zitten en ook voor cliënten die de federale stookoliepremie ontvangen)
  5. premie minimale levering budgetmeter aardgas: 1167 (variabele premie van de Vlaamse overheid voor cliënten die hun woning verwarmen met een budgetmeter aardgas)
  6. premie minimale levering budgetmeter elektriciteit: 74 (variabele premie van OCMW Gent voor cliënten die hun woning verwarmen met een budgetmeter elektriciteit)
  7. extra winterpremie voor cliënten budgetmeter: 970 (iedereen die in december 2021 recht had op premie nr. 5 of 6 heeft op 15 december 100 euro extra ontvangen om de budgetmeter op de laden)

 

Opgelet: een combinatie van tussenkomsten per cliënt is mogelijk, bijvoorbeeld: een cliënt die een ten laste name kreeg van een gasschuld, kan ook een tussenkomst voor een energiezuinige maatregel krijgen. Of: een cliënt die voor het LAC komt, kan ook een tussenkomst voor minimale levering aardgas krijgen.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant