Nieuws

Beleidsplan: Ontwikkelen site Huize Hageland

Steve Cleynen

Bestuurslid Vooruit

Saturday 27

April 2024 12:25

Welkom bij de eerste uit de reeks van acties die OpenVld en CD&V in 2019 in hun beleidsplan opgenomen hebben om te realiseren. De komende weken gaan we kijken wat er wel of niet van in huis kwam. Beginnen doen we met een actie uit het deel toerisme. Dit is de visie die in het beleidsplan te lezen staat.

"Tielt-Winge wil een toeristisch imago creëren, zodat bezoekers welkom zijn in de gemeente. Dat deze bezoekers een dag- of weekendvullend programma kunnen samenstellen, zonder te moeten uitwijken naar buurgemeenten of steden. Laat het ons het one-stop-shop principe noemen."

Bij alle partijen was er in 2018 wel iets terug te vinden rond de site Huize Hageland en hoe deze te ontwikkelen. Dit stond in het beleidsplan.

"Zo moet er actief getracht worden om rondom de Vlooybergtoren een horeca-activiteit te laten starten. Als gemeentebestuur denken we hierbij aan de loods en de conciërgewoning horend bij Huize Hageland, waarin kan geïnvesteerd worden door een private partner."

Maar jammer genoeg bleef het bij een schuchtere poging om een lokale Marc Coucke te vinden die zijn centen wou stoppen in het Durbuy van het Hageland. In 2021 werd een oproep gedaan om kandidaten te vinden om de site met hun eigen centen onder handen te nemen. Kandidaten dienden een projectvoorstel (totaalconcept) voor de volledige site met inbegrip van de tuinen, terrassen, hangar, voormalige conciërgewoning, kabouterbos, evenementenweide en de Vlooybergtoren in te dienen. Plannen die niet helemaal nieuw waren, want al in 2014 was er het idee om de loods om te vormen tot een horecazaak.

IMG_20240426_145130.jpg

 “Een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen”, wel in Tielt-Winge dus. Van deze plannen kwam niets in huis, in tegendeel. Het museum dat in de loods gevestigd was verdween en ondertussen staat ze nog altijd leeg.

Maar het moet niet allemaal negatief zijn, er was ook goed nieuws te rapen. De paddenstoel in het kabouterbos werd vernieuwd. De Tieltse kabouters zijn blij met hun nieuwe huisje 😊En vers van de pers, vanaf 1 mei komt er blijkbaar een ijsjeskraam aan de Vlooybergtoren.IMG_20240426_145148.jpg

Deze beleidsdoelstelling werd dus niet gerealiseerd, maar zal ongetwijfeld terug opduiken in de verschillende verkiezingsprogramma’s. Benieuwd wat er na 2024 met deze site zal gebeuren. Ik hoop dat er na 2024 werk gemaakt kan worden van het opwaarderen van deze site. Het is één van de toeristische troeven van Tielt-Winge en bij uitbreiding van Vlaams-Brabant. Maar de oplossing zal een oplossing moeten zijn die gedragen wordt door de buurt, de verenigingen en niet een hersenspinsel van de ene of de andere schepen.

 


Ga naar Steve Cleynen
Over de Auteur

Steve Cleynen

Bestuurslid Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant