LOKAAL: Startende ondernemers krijgen een duwtje in de rug
Bertrand Demiddeleer
Provincieraadslid Vlaams-Brabant / Gemeenteraadslid HalleMonday 02
December 2024 19:00
In de strijd tegen de leegstand in de winkelstraten start Halle binnenkort opnieuw met het project 'Start je zaak'. Daarmee krijgen startende ondernemers die dromen van een eigen handelszaak een (financieel) duwtje in de rug. De voorbije twee jaar konden op die manier al een aantal starters hun zaak uit de grond stampen, al was die zaak in bepaalde gevallen geen lang leven beschoren. Net daarom hebben we de formule van de actie grondig aangepast.
Vorig jaar kreeg Halle er dankzij de actie 'Win je zaak' vier nieuwe handelszaken bij: kledingzaak So Fetch, vintage interieurzaak Thrifted Treasures, rage room Lotj A Goen en vishandel De Halse Vistrap. Lotj A Goen moest na klachten van de buren over geluidshinder na een paar maanden al de deuren sluiten. Thrifted Treasures en So Fetch stopten met hun fysieke winkel en De Halse Vistrap kwam nooit echt van de grond, met heel wat negatieve commentaar op social media tot gevolg. Het was niet echt een topeditie van onze actie, zegt schepen van Lokale economie Johan Servé (Vooruit). De eerste editie in 2022 was wel succesvol. Boekenwinkel Boek! en modezaak Elith bestaan nog steeds. En bloemenzaak Alpina verhuisde naar Lennik, maar staat wel nog op de wekelijkse markt met een bloemenkraam. Het toont aan dat zo'n project startende ondernemers kan helpen, al hebben we uit de laatste editie wel wat werkpunten meegenomen.
Die werkpunten resulteerden in een vernieuwde versie van het project. We spreken niet meer over 'Win je zaak', tegenwoordig heet het project 'Start je zaak'. Een belangrijke nuance, zegt Johan Servé. De voorbije twee jaren kregen startende ondernemers één keer de kans om hun project voor te stellen. Ondernemers wiens project niet geselecteerd werd waren eraan voor de moeite. Nu gaan we op vier momenten in het jaar de ingediende projecten evalueren. Wie zijn project een eerste keer afgekeurd ziet kan het daardoor verder bijschaven en voor de volgende deadline opnieuw indienen. Elk kwartaal hebben starters zo de mogelijkheid om een project met een gedetailleerd bedrijfsplan voor te stellen. Alle inzendingen worden dan geëvalueerd door een jury van experten. Daarin zitten vertegenwoordigers van Unizo, de provincie Vlaams Brabant, de raad voor lokale economie, de dienst lokale economie en de burgemeester of de schepen van lokale economie.
Nieuw is ook dat de startende ondernemers aan een aantal voorwaarden moeten voldoen om de volledige subsidie binnen te rijven. Ondernemingen die geselecteerd worden krijgen 5.000 euro starterssubsidie voor de opstartkosten van de zaak en 10.000 euro huursubsidie. Tot vorig jaar kregen ze dat bedrag in één keer. Nu zullen ze de helft bij opstart krijgen en de andere helft na een grondige evaluatie op het einde van hun eerste jaar. Zo moeten ze bijvoorbeeld binnen de drie maanden na goedkeuring van hun dossier de deuren openen en moet hun zaak minstens vier dagen per week gedurende minimaal zes uur open zijn geweest. Op die manier houden we een spreekwoordelijke stok achter de deur. Dit project is er vooral om startende ondernemers met vernieuwende ideeën te stimuleren en te helpen. Maar we willen wel op toekijken dat de subsidie goed besteed wordt. Er is een budget van 60.000 euro uitgetrokken voor dit project, dat wil zeggen dat er in totaal 4 handelszaken gesubsidieerd kunnen worden. Mogelijk wordt dat bedrag nog opgetrokken, maar dat zal een beslissing zijn van de volgende legislatuur.
Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur
Bertrand Demiddeleer
Provincieraadslid Vlaams-Brabant / Gemeenteraadslid HalleDeel dit artikel met je vrienden.