Nieuws

LOKAAL: Start bouw topsport-Gymnastiekhal in Runkst

Vooruit Hasselt

Thursday 08

December 2022 10:23

Het startschot van de bouw van de nieuwe topsport-oefenturnhal in Runkst is officieel gegeven. Stad Hasselt investeert, samen met Vlaanderen, zo’n 4 miljoen euro in de nieuwbouw. De opening is voorzien voor 2024.

 

Hasselt is de laatste jaren uitgegroeid tot hét regionale opleidingscentrum voor jonge gymnasten. “Jonge talenten uit heel Limburg zakken al een tijdje af naar Hasselt. Met succes”, weet ook schepen van Sport Habib El Ouakili. “Zo begon Olympische kampioene Nina Derwael ooit op Hasseltse matten. Maar ook talenten als Julie Meyers, Erika Pinxten en Michelle Remen kregen hun eerst opleiding bij ons.”

 

Aan talenten geen gebrek, de huidige infrastructuur laat echter te wensen over: te klein, te verspreid en niet altijd in de beste staat. El Ouakili is opgetogen over de komst van één centrale locatie die helemaal voldoet aan de strenge eisen van het turnen. “We bouwen vandaag onze nieuwe trainingshal die alle faciliteiten heeft die onze turners en turnsters nodig hebben: denk aan oefenruimtes, plaats voor video-analyse of trainersoverleg en zelfs extra bergruimte. Meer dan 40 turntoestellen krijgen een vaste opstelling. De wedstrijden blijven gewoon plaatsvinden in de bestaande sporthal ernaast.”

 

Ook Inge Doens van de Gymfed is enthousiast: “Met deze topgymhal krijgen de Hasseltse gymclubs eindelijk de sportinfrastructuur die ze verdienen: een moderne gymtempel waar zowel de recreant, de competitiegymnast als de topsporter zich in een veilige, uitdagende en motiverende omgeving kan ontwikkelen.”

 

State of the art turnhal

Hasselts architectenbureau Avenir zorgde voor de plannen van de nieuwe turnhal.

“Samen kozen we voor hal van 32m op 63m, met een hoogte van 11,5m”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Gebouwen. “De volledige oppervlakte van de hal wordt bekleed met een turnvloer, om op die manier het sportoppervlak en de veiligheid van de sporters te optimaliseren. Er komen 2 olympische turnvloeren, diverse valkuilen (een met schuimrubber beklede kuil voor het veilig aanleren van turnonderdelen), gekeurd wedstrijdmateriaal, een recreatiezone en een lokaal voor trainersoverleg.”

 

Bouwtechnisch werd er ook rekening gehouden met alle moderne noden.

“De gebouwschil wordt doorgedreven geïsoleerd en luchtdicht voorzien”, gaat schepen Libert verder. “Hierdoor kunnen we de warmtevraag – en dus het energieverbruik – beperken. Het dak wordt ook zo geconstrueerd om volledig te kunnen voorzien met zonnepanelen. Daarnaast vernieuwen we in de bestaande sporthal alle douches en voegen we sanitair toe voor personen met een beperking. Daarmee zetten we ook weer stappen in onze duurzame vastgoedstrategie. We mikken op 2024 om de nieuwe turnhal feestelijk te openen.”

 

 

 

4 miljoen euro & Vlaamse subsidies

De kostprijs van de hal bedraagt om en bij de 4 mio in deze nieuwe hal. Vlaanderen draagt 800.000 euro bij. “We creëren hier met deze sporthal het Roland Garros van het turnen in Vlaanderen. Een nieuw ijkpunt voor de turnsport. Daarmee doen we onze vele turners en turnsters die Hasselt rijk is, alle eer aan. Zij verdienen dit. Hiermee houden we de naam en faam van het Hasseltse turnen hoog. Mede dankzij de welgekomen steun van de Vlaamse Overheid zetten we Hasselt zo op de kaart voor de volgende decennia,” aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

Naam

“Onze state of the art topsporthal zal ook een nieuwe naam krijgen. Voor die naam doen we beroep op de Hasselaar. Meer info hierover volgt volgend voorjaar”, besluit schepen El Ouakili. Meer info hierover volgt later.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant