Nieuws

LOKAAL: Standpunt monsterfusie met Beveren en Kruibeke

Vooruit Zwijndrecht

Tuesday 01

November 2022 14:53

Geen monsterfusie met Beveren en Kruibeke

Voor Vooruit Zwijndrecht-Burcht is het duidelijk: bij een monsterfusie met Beveren en Kruibeke verliest de Zwijndrechtenaar. Op de gemeenteraad van 27/10/2022 stemden CD&V, N-VA en Vlaams Belang voor deze fusie. Die megalomane plannen om tot een gemeente van meer dan 85.000 inwoners te fuseren, zullen met een hoge prijs komen.
U zal die prijs cash betalen. 

Gemeente in de uitverkoop

In Vlaanderen vind je maar weinig plekken waar je zo weinig gemeentebelastingen betaalt als in Zwijndrecht: 2,5%. In Beveren betaal je het dubbele, in Kruibeke maar liefst 8%.
Wie nog gelooft dat hij in een ‘Groot-Beveren’ - waartoe Zwijndrecht zal behoren - nog 2,5% zal betalen, lijkt naïef.

Dankzij een tussenkomst van de gemeente Zwijndrecht kan iedereen tussen de 6 en 24 jaar een gratis vervoersabonnement krijgen bij De Lijn. Wanneer je ouder bent dan 24, dan betaal je als inwoner van Zwijndrecht maximaal €56. Woon je in Beveren of Kruibeke? Dan betaal je maar liefst €283 meer. Concreet: een tweeoudergezin met twee kinderen betaalt jaarlijks tot bijna €1000 meer voor hetzelfde openbaar vervoer.

Inspraak?

In dit hele proces, zijn onze inwoners geen één keer gehoord. Dat voor zo’n ingrijpende beslissing niet geluisterd wordt naar de burger, is wraakroepend. Het is alleszins een voorbode van wat we kunnen verwachten in deze megalomane gemeente. De kloof tussen beleid en burger zal er alleen maar op vergoten. Want wat in onze Statiestraat gebeurt, zal beslist worden in het gigantisch (en peperduur) administratief centrum in Beveren.


Laatste argumenten van tafel


In september waren externe experts duidelijk: Zwijndrecht heeft een sterke, eigen identiteit én heeft een kwaliteitsvolle dienstverlening. Zelfs de meest urgente uitdaging voor Zwijndrecht, de politiezone, wordt niet verholpen door een fusie. Bovendien wordt ook de paniekzaaierij dat we ‘zouden ingelijfd worden door Antwerpen stad’ doorprikt . De Vlaamse regering heeft immers beslist om Zwijndrecht in te delen in de regio ‘Waasland’. Zo werden de laatste (drog)redenen voor deze monsterfusie van tafel geveegd.

 

Samenwerking met extreemrechts


Geen verbetering voor de Zwijndrechtenaar, geen oplossing voor de uitdagingen van onze gemeente, geen inspraak … Je zou je gaan afvragen welke motieven er spelen bij de partijen die voor deze monsterfusie stemden. Ze zijn alvast bereid hier ver in te gaan. Zo vindt CD&V Zwijndrecht het geen probleem om samen te werken met extreemrechts om deze fusie door te duwen. Dat krijg je toch echt niet uitgelegd.


Vooruit Zwijndrecht zal er alles aan doen om deze monsterfusie tegen te houden.
Voor Zwijndrecht. Voor U.Stephen Hargreaves
Voorzitter Vooruit Zwijndrecht
Ga naar Vooruit Zwijndrecht
Over de Auteur

Vooruit Zwijndrecht

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant