Nieuws

LOKAAL: Stad wil tweede waternet uitrollen voor parken, vijvers en fonteinen

Vooruit Antwerpen

Monday 07

March 2022 10:31

De stad Antwerpen wil uiterlijk tegen 2026 een nieuw, circulair waternet uitrollen. Dat zal met water van de zuiveringsinstallatie aan Schijnpoort parken, vijvers, openbaar groen en fonteinen bevoorraden. Zo bespaar je op drinkwater. ''We kunnen tot 8 miljoen liter per dag in de buizen steken", zegt schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit).

De lage grondwaterstanden in Antwerpen zijn een groot probleem. In tijden van klimaatverandering wordt dat nog erger. Vijvers komen droog te staan, het stadsgroen krijgt het moeilijker. Bovendien is er het risico dat brak - verzilt - Scheldewater in de ondergrond dringt en het zoete grondwater vervangt.

Pijpleiding

Vier jaar geleden trok onder meer voormalig socialistisch politica Yasmine Kherbache de aandacht. Ze stelde voor om een pijpleiding aan te leggen vanaf Schijnpoort naar het Stadspark. De stad werkte in stilte verder. ''Om de verdere verdroging van Antwerpen tegen te gaan en drinkwater te besparen, hebben we door een studiebureau onderzoek laten uitvoeren. We wilden weten welke kansen een nieuw 'circulair' waternet zou bieden, naast het leidingwatercircuit", klinkt het.

Het nieuwe net 'ontspringt' aan de waterzuivering bij Schijnpoort. Vandaag stroomt dat water gewoon de dokken in om geloosd te worden in de Schelde. Tom Meeuws: ''We kunnen op het nieuwe net parken, vijvers (zoals die van het Stadspark, red.), openbaar groen en fonteinen aansluiten. Bovendien zou je via de 'haarvaten' van het systeem - kleinere leidingen - ook de toiletten van diverse stadsgebouwen kunnen aankoppelen. In de Antwerpse ZOO kan er ook bespaard worden op drinkwater in dierenverblijven. Denk maar aan de nijlpaarden: zij zullen zich wentelen in ons nieuwe, gezuiverde leidingwater."

De klimaatwinst valt niet te onderschatten. Heel belangrijk voor een stad die 's zomers op pieken 5 tot 8 graden warmer kan zijn dan het platteland. Meeuws: ''Het stadsgroen kan beter groeien. De leefomgeving wordt gezonder dankzij meer biodiversiteit, het grondwaterpeil verbetert."

Het project wordt nu ingediend bij de Vlaamse regering, in het kader van de Blue Deal. Hergebruik van water is daarin een sleutelelement.

Voor alle duidelijkheid: in de studie van het stadswaternet is in eerste instantie de haalbaarheid onderzocht. Nu kan de stad verder werken aan het onderzoek naar een haalbare, eerste uitrol van dit nieuwe waternet. Maar gezien de voorwaarden van de Blue Deal is 2026 een realistische inschatting.

(Bron: Het Laatste Nieuws/DNG)


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant