Nieuws

LOKAAL: ‘Allemaal Antwerpenaar’: hoe we in ’t stad discriminatie bestrijden

Vooruit Antwerpen

Wednesday 22

March 2023 11:19

Op dinsdag 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, werd de vervolgcampagne 'Allemaal Antwerpenaar' gelanceerd. Deze campagne, die oproept altijd te reageren bij voorvallen van discriminatie, was zichtbaar in het straatbeeld, in openbare instellingen maar ook bij verschillende bedrijven, organisaties en online. Want discriminatie, racisme en (seksuele) intimidatie zijn helaas nog steeds een realiteit. De campagne geeft bruikbare tips zodat mensen leren hoe ze op een gepaste manier kunnen reageren. Zo bouwen de Antwerpenaren met z'n allen aan een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn.  

Op dinsdag 21 maart was het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Stad Antwerpen lanceerde, dankzij onze Vooruit-schepen Karim Bachar op deze symbolische dag haar vervolgcampagne 'Allemaal Antwerpenaar' en roept inwoners zo op om altijd te reageren bij gevallen van discriminatie. ​

Manieren om te reageren

Veel mensen die getuige zijn van discriminatie, keuren zo’n discriminerend gedrag af. Ze willen wel opkomen voor de ander, maar twijfelen of weten niet hoe. Deze campagne wil Antwerpenaren aanzetten altijd te reageren, en toont dat reageren op verschillende manieren kan. De stad verwijst hiervoor naar 5 bruikbare tips.  

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: “Ik geloof dat elke Antwerpenaar wel wil ingrijpen bij het zien van discriminatie, racisme of intimidatie, maar soms gewoon niet weet hoe. Daarom is deze campagne zo belangrijk. We geven concrete tips over hoe je op een veilige manier voor de ander kan opkomen. Want een kleine actie kan een groot verschil maken.”

Campagne 'Allemaal Antwerpenaar'

Vanaf dinsdag 21 maart stond er tien dagen lang een photobooth op de Groenplaats, waar iedereen die wilde een selfie kon nemen en zo toonde dat ze willen opkomen voor elkaar. Die foto’s verschenen ter plaatse op een grote fotomuur in een mozaïek met andere selfies. Daarnaast was er ook een interactieve quiz waar deelnemers ontdekten welk reageertype het meest bij hen paste, en tips op maat kregen. 

Tijdens de campagne werden meer dan 470 toolkits met affiches, raamstickers, stickervellen en toegang tot de quiz verspreid. Zowel Antwerpse culturele instellingen, bibliotheken als sportclubs, sociale centra, jeugdorganisaties, scholen en hulpdiensten en alles daartussen toonden hiermee massaal aan dat ze de boodschap van 'Allemaal Antwerpenaar' mee uitdragen. Ook heel wat externe organisaties, zoals bedrijven, clubs en hogescholen waren meteen erg enthousiast en sprongen mee op de kar.  

Hoe meer Antwerpenaren reageren, hoe sterker de impact van alle initiatieven die de strijd aangaan tegen discriminatie, racisme en intimidatie.
​Meer info is te vinden op www.allemaalantwerpenaar.be

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant