Oostende wil werk maken van haar Oostendse tradities en maakte hier een echte bevoegdheid van. De Graaf de Smet de Naeyerbrug - in de volksmond de 'Tettebrugge' - haar ontblote borstbeelden teruggegeven blijft één van de speerpunten. Oorspronkelijk stonden er bronzen vrouwenbeelden met ontblote borsten op deze brug. De Oostendenaars doopten haar daarom om tot 'Tettebrugge'. De Duitsers hebben de beelden tijdens WO I gesmolten voor het koper, om munitie te maken. De naam is wel blijven bestaan.
Naast de vrouwenbeelden kende de brug ook talrijke andere beeldwerken. In onze zoektocht naar beeldmateriaal om de brug in ere te herstellen, stootten we op twee ontwerpen uit de nissen van de brug. Het zijn maquettes van de beelden die er oorspronkelijk stonden. We vonden ze per toeval in Verkoopzaal De Zoete Inval.
Schepen Niko Geldhof
De ontwerpen zijn van de hand van kunstenaar Charles De Kesel. Het gaat over 'Scheepstimmerman' en 'Roerganger', twee bas-reliëfs die in de nissen van de brugpylonen stonden. Het zijn maquettes waarvan mallen zouden kunnen gemaakt worden om replica's te maken van de oorspronkelijke beelden. De dienst Cultuur van de stad Oostende koopt nu de beide werken aan voor de prijs van 3.000 euro.
De eerste tastbare beelden om de brug terug compleet te maken, zijn in het bezit van de stad. Dat is een eerste stap. Kunst en Oostendse tradities kunnen wel degelijk hand in hand gaan. We zullen nu verder onderzoeken of en hoe er replica's kunnen gemaakt worden.
Schepen Vanessa Vens
De stad Oostende zet haar zoektocht naar ander beeldmateriaal van de 'Tettebrugge' eveneens verder.
Uiteraard willen we ooit de borstbeelden terugzetten op de Tettebrugge. Oostendse tradities gaat over de ziel van Oostende. We maken aanknopingspunten om het over ons Oostende te hebben. We herstellen ook een stukje het verleden, en zorgen zo dat onze verhalen nooit eindig zijn. De Tettebrugge symboliseert dat.
Schepen Niko Geldhof