Nieuws

LOKAAL: Stad Mechelen geeft cultuurbeleid in handen van dure consultants

Vooruit Mechelen

Tuesday 27

June 2023 10:34

De stad Mechelen geeft dit en de komende twee jaar in totaal meer dan een half miljoen uit aan consultancy voor het cultuurbeleid. Dat bleek gisteren tijdens de begrotingsbesprekingen in de gemeenteraad. “Het cultuurbeleid van onze stad wordt volledig in handen gegeven van dure consultants. Onbegrijpelijk en ongelofelijk duur,” zo stelt Vooruit-fractieleider Thijs Verbeurgt.

Het autonoom gemeentebedrijf Mechelen Actief in Cultuur, dat instaat voor het uitbouwen en uitbaten van de cultuurinfrastructuur in Mechelen, voorziet in 2023 een budget voor externe consultants voor beleidzaken van maar liefst 316.315 euro. Ook voor 2024 en 2025 worden nog aanzienlijke bedragen voorzien. Alles samen meer dan 500.000 euro. Als je weet dat er ook in 2022 ook al 250.000 euro naar consultancy ging, gaf en geeft de stad dus maar liefst meer dan 815.000 euro uit aan dure consultancy in het cultuurbeleid. Dit staat in schril contrast met het oorspronkelijke budget in 2020: slechts 7.200 euro. “Volgens de schepen kampt het cultuurbeleid met een personeelsprobleem en is externe consultancy het enige antwoord. Dit verklaart echter niet waarom er 4 jaar lang meer geld moet uitgegeven worden aan dure consultants in plaats van in te zetten op een sterke eigen cultuurdienst. Dit is gewoon het uitbesteden van het Mechelse cultuurbeleid aan dure bedrijven in plaats van te investeren in cultuur,” zo stelt Thijs Verbeurgt.

“Het uitstippelen van het beleid inzake cultuur is toch per definitie een taak van de stadsdiensten zelf? Ik begrijp totaal niet waarom hiervoor een beroep moet worden gedaan op dure consultants. Dit voelt heel erg als een gebrek aan vertrouwen in de eigen mensen binnen de cultuurdienst en een doorgeslagen uitverkoop van het beleid,” vervolgt Thijs Verbeurgt.

Ook dat deze dure consultancy-facturen op kosten van het autonoom gemeentebedrijf worden geplaatst en niet de cultuurdienst zelf, stoot de Vooruit-fractie tegen de borst. “De gigantische verhoging van het budget binnen de vzw in plaats van binnen de cultuurdienst zelf, wekt op zijn minst de indruk dat het stadsbestuur hoopte dat dit onder de radar zou blijven. Op de gemeenteraad zelf, kwam de bevoegde schepen niet verder dan de belofte dat men dit wel eens wou toelichten op een later moment. Ondertussen is er wel een half miljoen toegezegd voor consultancy. Geld dat niet naar het cultuurbeleid zelf gaat.”

“Ik vraag me oprecht af wat er eigenlijk aan de hand is met cultuurbeleid van onze stad. Na de pijnlijke episode rond het mogelijks opdoeken van De Garage, het inkantelen van De Garage in het Hof van Busleyden om ze een paar jaar later uit elkaar te halen, het vertrek van de artistiek bezieler, Koen Leemans, vreemde budgettaire keuzes en nu dit… Het wordt tijd dat het stadsbestuur eens duidelijk maakt wat men eigenlijk wil met het cultuurbeleid in deze stad. En liefst niet ingefluisterd door dure consultants,” besluit Thijs Verbeurgt.

 


Ga naar Vooruit Mechelen
Over de Auteur

Vooruit Mechelen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant