Nieuws

LOKAAL: Stad lanceert sensibiliseringscampagne voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven

Vooruit Antwerpen

Sunday 30

October 2022 09:16

Stad Antwerpen lanceert een hele reeks initiatieven in het kader van preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Naast een sensibiliseringscampagne voor omstaanders die schepen voor gelijke kansen Karim Bachar uitrolde, ontwikkelde de stad samen met Politiezone Antwerpen en Sensoa ondersteunend materiaal voor medewerkers in het uitgaansleven en stadspersoneel.

Op die manier wil men er voor zorgen dat iedereen zich veilig voelt, zowel op straat als in het nachtleven. Op StuDay, het gratis welkomstfestival voor studenten dat plaatsvindt op 29 september, voorziet de stad voor het eerst een Safe Space. Studenten die lastig gevallen worden of zich niet veilig voelen kunnen in deze zone tot rust komen en hulp krijgen.

Samen met Politiezone Antwerpen ontwikkelde de stad een draaiboek voor medewerkers in het uitgaansleven met een uitgebreide toelichting over wat seksueel grensoverschrijdend gedrag precies is, wanneer het strafbaar is en wat je kan doen voor het slachtoffer en tegenover de dader. Daarnaast werd er ook een beknopt animatiefilmpje gemaakt, met de belangrijkste informatie en een aantal concrete tips voor nieuwe medewerkers of bewakingsfirma’s. De stad verdeelde ook permanente affiches met alle richtlijnen op een rij bij de Antwerpse nachtclubs, jeugdhuizen en studentencafés. Dat materiaal is voor iedereen beschikbaar op https://www.antwerpen.be/SGG.

Ook stadsmedewerkers die instaan voor de veiligheid van het openbaar domein krijgen sinds september 2022 vorming over de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie.

5 tips voor omstaanders

Bezoekers van het nachtleven worden eveneens gesensibiliseerd door tips te geven over wat iemand kan doen als die getuige is van grensoverschrijdend gedrag. Via affiches in uitgaansgelegenheden en video’s op sociale media verspreidt de stad 5 manieren om in te grijpen wanneer iemand wordt lastiggevallen. Die zijn gebaseerd op de 5 A’s van Sensoa: anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken, aanwezig blijven. Uitbaters kunnen beelden en video’s downloaden en tonen aan hun bezoekers via www.antwerpen.be/SGG

Antwerpenaren kunnen ook nog steeds inschrijven op de gratis vorming  ‘Leren reageren als actieve omstaander tegen discriminatie en racisme’, een samenwerking tussen Atlas en de stad.

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: "In Antwerpen moet iedereen zichzelf kunnen zijn, en tolereren we geen grensoverschrijdend gedrag. We trainen omstaanders in hoe ze op een veilige manier kunnen tussenkomen wanneer ze een verontrustende situatie zien.”

Allemaal Antwerpenaar

De initiatieven die de stad neemt in het kader van deze campagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag passen ook binnen de campagne 'Allemaal Antwerpenaar'. In deze campagne roept de stad elke Antwerpenaar op om te reageren als het misloopt en zo actief mee te bouwen aan een diverse stad, waar iedereen zichzelf kan zijn ongeacht gender, leeftijd, religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. 

Aanpak op evenementen

Op StuDay 2022, dat naar verwachting 20.000 studenten zal verwelkomen, neemt de stad verschillende initiatieven om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Naast een sensibiliseringcommunicatie rond de 5 A’s op het terrein is ook voor het eerst in samenwerking met Sensoa een Safe Space voorzien. Studenten die zich niet veilig voelen of even tot rust willen komen kunnen in deze zone hun verhaal doen aan professionele begeleiders in een veilige omgeving. Medewerkers van StuDay zullen bezoekers op speelse wijze, via de “Flirtertwister”, aansporen om actief over grenzen na te denken en respect te hebben voor andermans grenzen. Daarnaast engageerde Studay zich dit jaar voor het eerst om gratis water aan te bieden om zo het drinken van water aan te moedigen en ‘zebradrinken’ (waarbij ​ alcohol wordt afgewisseld met water) mogelijk te maken.

Tot slot kregen de medewerkers van het evenement, via een animatievideo, instructies over hoe gepast te reageren. Door deze initiatieven wil de stad een goed voorbeeld stellen naar organisatoren van andere evenementen, om gepaste acties te nemen rond preventie, herkenning en aanpak van grensoverschrijdend gedrag.


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant