Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt verwelkomt 35ste cambio deelwagen

Vooruit Hasselt

Monday 04

September 2023 12:24

Deelmobiliteit is dé toekomst, zeker in gebieden met veel verkeers- en parkeerdruk. In Hasselt breiden ze daarom alvast het aantal cambio wagens uit. Schepen van Mobiliteit Marc Schepers: “De gebruikerscijfers zitten in de lift en om het comfort van deze Hasseltse gebruikers te blijven garanderen worden er maar liefst 8 extra wagens ingezet vanaf nu.” Schepers is trots dat Hasselt ondertussen de 35ste cambio wagen mag verwelkomen. “Ook het aantal standplaatsen wordt verder uitgebreid, we keken hier naar de buitenwijken en enkele strategische belangrijke locaties zoals onder meer Hogeschool PXL.”

Stad Hasselt zet al enkele jaren sterk in op deelmobiliteit. Logische volgens schepen van mobiliteit Marc Schepers: “In een stad met bijna 80.000 inwoners en met nieuwe wijken die volop in ontwikkeling zijn, is er natuurlijk veel verkeers- en parkeerdruk met een grote impact op het stedelijk weefsel. Deelmobiliteit is hier een deel van de oplossing.” Uit cijfers blijkt dat per 29 cambio-bestuurders maar liefst 13 auto’s minder op straat staan. Bovendien rijden cambio-gebruikers minder kilometers dan voorheen en gebruiken ze vaker het openbaar vervoer en de fiets. Dat heeft dan weer een positieve impact op milieu. “Tot slot profiteren ook de gebruikers van de deelwagens: zij betalen namelijk enkel voor het gebruik van de wagen en niet voor het bezit”, aldus Schepers.

35ste Cambio deelwagen

Dat de Hasselaren meer en meer overtuigd geraken van de voordelen, valt op te maken uit de gebruikerscijfers van cambio, een professioneel autodeelsysteem. “Sinds onze komst naar Hasselt in 2015 zitten we in stijgende lijn”, laat Pieter Teirlinck van cambio weten. “In de eerste helft van dit jaar zagen we alleen al een stijging van 23%.” Momenteel telt Hasselt zo’n 600 gebruikers die goed zijn voor zo’n 11.500 ritten per jaar.

“Om het comfort van de gebruikers te blijven garanderen, wordt nu de vloot én het aantal standplaatsen uitgebreid”, aldus Schepers. Met zo’n 8 extra wagens springt de teller op 35. “Een ruim aanbod aan modellen; van breaks, minivans en stadswagens. De standplaatsen worden uitgebreid met enkele strategische locaties. Zo creëren we voor het eerst een aanbod buiten de Grote Ring met een standplaats in de Banneuxwijk en op de Corda site/station Kiewit. Daarnaast voorzien we Hogeschool PXL (Vildersstraat en Guffenslaan) van broodnodige deelmobiliteit.” 

Best of both worlds

 

Net als Stad Hasselt zet Hogeschool PXL in op duurzaamheid, zeker ook op het vlak van mobiliteit. Het aanbod en gebruik van deelauto’s hoort daarbij. PXL-collega’s worden aangemoedigd om nog meer gebruik te maken van de fiets en/of het openbaar vervoer om hun woon-werkverkeer te doen. Maar voor de vele stagebezoeken of andere dienstverplaatsingen doorheen en buiten onze provincie is het vaak wel handig om een auto ter beschikking te hebben. Door als Hogeschool PXL in te schrijven op het systeem van deelauto’s hebben we het beste van twee werelden. Een PXL-collega kan bijvoorbeeld ’s ochtends met de fiets of bus naar het werk, en doorheen de dag met de cambio-auto naar de stageplek van studenten. Sommige van onze collega’s kunnen daardoor hun (tweede) wagen wegdoen.

 

PXL wil het gebruiksgemak van de deelauto’s nog vergroten door ook cambio’s op haar campussen te voorzien. Niet alleen PXL-collega’s kunnen zo hun dienstverplaatsingen gemakkelijk doen, ook studenten kunnen de cambio-deelauto gebruiken als ze voor een opdracht op pad moeten terwijl ze met het openbaar vervoer op de campus zijn. Algemeen directeur Ben Lambrechts: “Als Hogeschool met het netwerk zetten wij graag cambio-auto’s voor de deuren van onze campussen in de Vildersstraat en de Guffenslaan. De deelauto’s zijn toegankelijk voor alle cambio-gebruikers. Wij zijn verheugd het cambio-netwerk van auto’s mee te laten groeien. Want buiten het voordeel voor onze studenten en collega’s, tonen we dat we voor iedereen een hefboom willen bieden naar een meer duurzame wereld via een aangepast mobiliteitsgedrag. En dat is waar we zeker met Stad Hasselt en cambio een fijn partnerschap te pakken hebben.”

 

Meer informatie over Cambio: https://cambio.be/nl-vla

Meer informatie over autodelen in Hasselt: https://www.hasselt.be/nl/autodelen


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant