Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt verhoogt toegangsprijzen in het hoogseizoen voor Niet-Hasselaren

Vooruit Hasselt

Wednesday 21

February 2024 13:31

In het stedelijk zwembad van Stad Hasselt kan je het hele jaar door genieten van 12 binnenbanen, een golfslagbad, een peuterbad en een leuke wildwaterbaan. In het hoogseizoen – dat loopt vanaf mei tot oktober – wordt het aanbod zelfs uitgebreid met 8 buitenbanen én een bijkomend golfslag- en peuter bad. Voor een zwembeurt betaal je in Hasselt maximum 3,5 euro per persoon. “Maximum”, benadrukt Hasselts schepen van sport Habib El Ouakili. “Want wij hebben tal van kortingstarieven voor verschillende doelgroepen. Denk hierbij aan jonge kinderen en studenten maar zeker ook aan de meest kwetsbaren onder ons.” Voor die laatste hanteert stad Hasselt een bodemtarief van 0,70 euro. “Nergens kan deze kwetsbare groep zo goedkoop komen zwemmen”, aldus de schepen. “Wij ontvangen dan ook elk jaar meer en meer personen die genieten van het sociale tarief.” Zo werd in 2023 dit sociale tarief bij maar liefst 11.000 personen toegepast.

 

Met een aanbod van een binnen- en buitenbad, alsook recreatie én een ligweide, is het Hasseltse stedelijke zwembad veruit de goedkoopste van heel Vlaanderen. “Niet verwonderlijk dus dat we bijzonder populair zijn”, stelt El Ouakili. Jaarlijks verwelkomt Hasselt zo’n 350.000 zwemmer, uit Hasselt en daarbuiten. De piek ligt uiteraard in het hoogseizoen. “Dan openen we de deuren naar onze buitenbaden en ontvangen we tal van bezoekers die op zoek zijn naar verfrissing en ontspanning.” Opvallend: het zwembad blijft in die periode dezelfde inkomprijs hanteren, ook al verdubbeld het zwemaanbod voor de bezoekers. “Een bewuste keuze”, stelt El Ouakili. “Het is voor ons belangrijk dat het zwembad zo toegankelijk mogelijk blijft.”

 

Stad Hasselt lijkt nu echter slachtoffer te worden van haar eigen succes. “Doordat we zo goedkoop zijn, zien we tijdens het hoogseizoen -en dan vooral bij tropische temperaturen- al heel vroeg een toestroom van bezoekers”, aldus El Ouakili. Hierdoor bereikt het zwembad al vroeg op de dag haar maximum capaciteit waardoor enthousiaste zwemmers voor gesloten deuren komen te staan. “Bijzonder jammer natuurlijk, zeker als je weet dat we bij de bouw van het huidige zwembad al hebben gezorgd voor een verdubbeling van het wateroppervlak om zulke problemen tegen te gaan.”

 

Deze toenemende populariteit – en de stijgende energiefacturen - zorgt er nu voor dat het Hasseltse stadsbestuur voor het eerst sinds 2016 haar prijzen aanpast. “Maar enkel voor niet-inwoners én in het hoogseizoen”, stelt El Ouakili. Vanaf 1 mei van dit jaar betalen niet-Hasselaren een vast bedrag van 10 euro voor een zwembeurt. “Enkel wanneer de buitenbaden geopend zijn. In het laagseizoen, de periode van oktober tot mei, blijven de huidige tarieven gelden.” Voor de Hasselaren verandert er dus niets aan de prijzen. “Ons stedelijk zwembad willen wij uiteraard zo toegankelijk mogelijk houden voor onze eigen inwoners”, aldus El Ouakili. “We behouden niet enkel de huidige kortingstarieven, we breiden ze zelfs uit: vanaf mei kunnen ook de 65-plussers aan een voordeeltarief komen zwemmen.”

 

Het aanpassen van de tarieven is één van de initiatieven om scenario’s van afgelopen zomer te vermijden. “Die omstandigheden waren niet enkel bijzonder vervelend voor onze zwemmers, het was voor ons personeel, vaak aangevuld met jonge jobstudenten, ook moeilijk werken.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant