Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt start met de bouw van de meest inclusieve speeltuin van Vlaanderen

Vooruit Hasselt

Thursday 01

June 2023 12:21

Stad Hasselt is gestart met de voorbereidende werken aan speeltuin De Borggraaf. “We vinden het belangrijk dat alle kinderen, met én zonder beperking veilig en aangenaam kunnen spelen kort bij huis. Speeltuin De Borggraaf in Kiewit zal daarom helemaal omgebouwd worden tot inclusieve speeltuin. In de eerste fase worden de oude speeltuigen verwijderd en komen er alvast 12 inclusieve toestellen in de plaats. Eyecatcher wordt de grote speelburcht”, aldus schepenen Habib El Ouakili en Laurence Libert. In die eerste fase zal tevens de toegankelijkheid van de speeltuin aangepakt worden.

 

Stad Hasselt heeft een duidelijk speelruimtebeleid: elk kind moet op maximaal 400m van zijn of haar woning een speelplek vinden. “We willen zo veel mogelijk Hasseltse kinderen de kans geven om kort bij huis veilig en aangenaam te kunnen spelen. Om dit te realiseren leggen we deze bestuursperiode dan ook volop nieuw speelpleintjes aan en breiden we bestaande pleintjes uit”, stelt schepen van Jeugd Habib El Ouakili, “Belangrijk voor ons is natuurlijk dat élk kind kan spelen, ook degene met een beperking.”

 

Net daarom investeert Hasselt de laatste jaren sterk in inclusieve speeltoestellen. “Het laatste jaar werd er in 4 speeltuinen een inhaalbeweging op vlak van inclusieve speelruimte gemaakt. De volgende die onder handen genomen wordt is De Borggraaf in Kiewit”, aldus El Ouakili. Deze populaire speeltuin die vandaag zowel gebruikt wordt door de naburige scholen (KIDS en de Berk) als door kinderen in de buurt, vertoeft helaas in slechte staat. “Om alle kinderen te laten genieten, dringt een grondige make-over zich op”, weet de schepen. “Vandaag zetten we de eerste stap in de renovatie zodat we speeltuin

De Borggraaf uiteindelijk kunnen omvormen tot de grootste inclusieve speeltuinen in Vlaanderen.” 

 

Om De Borggraaf te transformeren tot speelplein waar kinderen met tal van soorten beperkingen terecht kunnen, werd er aan tafel gezeten met diverse partners. El Ouakili: “Te beginnen met verschillende stadsdiensten, maar ook specifieke organisaties als Inter Vlaanderen, Autisme Leeft en de scholen KIDS en De Berk. Iedere partner bracht de nodige kennis mee en dat leidde uiteindelijk tot een goed uitgewerkt masterplan.” Dat plan zal uiteindelijk gefaseerd doorgevoerd worden. “In de eerste fase worden 12 verschillende speeltoestellen geplaatst, met als eycatcher een grote speelburcht. Een investering goed voor zo’n investering goed voor 150.000 euro.”

 

Voor er begonnen kan worden met de installatie van de nieuwe speeltuin moet de volledige zone eerst opgeknapt worden.

“Onze diensten zijn nu begonnen met het verwijderen van de oude speeltoestellen en de boordstenen van de zones”, legt schepen Libert uit. “Daarna worden de funderingsgaten voor de nieuwe speeltoestellen uitgegraven. Dit werk moet klaar zijn voor 30 mei, waarna de leverancier van de speeltoestellen kan starten met de plaatsing. Nadat die geplaatst zijn, zullen we ook nog alle weggetjes heraanleggen om een vlotte toegang te garanderen.”

 

Als alles volgens schema verloopt is einde juni de nieuwe speeltuin klaar. 

“Vlak voor het begin van de zomer hopen we alles feestelijk te openen”, besluiten schepenen El Ouakili en Libert. “Samen met buurtbewoners, belanghebbenden en uiteraard spelende kinderen kunnen we dan de zomervakantie feestelijk inzetten, met veel speelplezier in het vooruitzicht

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant