Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt organiseert 13de Autoloze zondag

Vooruit Hasselt

Tuesday 05

September 2023 16:58

De ‘Week van de Mobiliteit’ is al jaren hét moment om gewoontes te doorbreken en de voordelen van duurzame vervoersmiddelen te ervaren. Uiteraard zet stad Hasselt graag haar schouders onder deze boodschappen.

 

“Wij trappen in Hasselt deze ‘Week van de Mobiliteit’ echter een weekje vroeger op gang”, stelt schepen van Evenementen Habib El Ouakili. “Op zondag 10 september staat koning auto voor het 13de jaar op rij zijn troon af tijdens ‘Autoloze zondag’.”

 

De straten binnen de kleine ring én onze kleine ring worden omgetoverd tot een autovrij paradijs. “Ze worden exclusief voorbehouden voor fietsers, wandelaars en joggers. Jong en oud kunnen deze septemberzondag in onze binnenstad terecht voor tal van leuke animatie en evenementen.”

 

Fiets-wash, trampolines en muziek

 

De fiets staat op zo’n dag natuurlijk centraal. El Ouakili: ”Je kan die zondag niet enkel heerlijk fietsen in de stad, je kan ook je fiets laten graveren of ermee door de fiets-wash. Daarnaast kan je onder meer kennis maken met de nieuwste elektrische tweewielers, denk aan e-bikes en e-scooters en laat de Hasseltse preventiedienst je ervaren hoe het is om te fietsen wanneer je een glaasje te veel op hebt.”

 

Kinderen kunnen op hun beurt weer volop genieten van tal van leuke buitenactiviteiten. Denk aan een kinderparcours, trampolines en een leuke draaimolen. “Deze zonnige autoloze zondag wordt uiteraard opgefleurd met muziek, je kan genieten van verschillende muziekoptredens in samenwerking met knst., dansvoorstellingen én leuke straatartiesten”, aldus de schepen van evenementen.

 

Sportbeurs en kunstenmarkt

Met extra evenementen wil stad Hasselt de binnenstad helemaal doen bruisen. Zo werd de gekende Hasseltse sportbeurs, die in augustus helaas nog moest geannuleerd worden omwille van het slechte weer, aan het programma toegevoegd. “September is tenslotte onze gratis sportmaand”, duidt El Ouakili. “Een aantal sportclubs staan te popelen om op het evenementenplein (Kolonel Dusartplein) hun werking aan de bezoekers voor te stellen. Je kan er niet enkel terecht voor allerhande info, maar eveneens zelf deelnemen aan workshops en demonstraties.”

 

Ook de jaarlijkse kunstenmarkt Boulev’art werd verplaats naar Autoloze zondag. “Liefhebbers van lekker eten vinden tot slot hun gading op het foodfestival ‘De Culinaire ring’”

 

Tot slot organiseert UHasselt die dag tal van leuke activiteiten om haar 50 jarig bestaan in de verf te zetten én kan je naar aanleiding van Open Monumentendag en Dag van de Architectuur gratis prachtige locaties zoals de Sint-Quintinuskathedraal en het pas gerenoveerde Refugiehuis bezoeken.

 

Het volledige programma van deze 10de september kan je terugvinden op https://www.hasselt.be/nl/uitinhasselt/autolozezondag

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant