Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt maakt 4 miljoen euro vrij voor toegankelijke bushaltes

Vooruit Hasselt

Wednesday 05

April 2023 14:42

Uit een screening blijkt dat 139 van de bestaande bushaltes op de Hasseltse gemeentewegen aanpassingen vragen om aan de meest recente toegankelijkheidsnormen te voldoen.  Hasselts schepen van mobiliteit, Marc Schepers maakt daarom de komende jaren bijna 4 mio EUR vrij om de bushaltes systematisch aan te passen. “Toegankelijkheid is bijzonder belangrijk”, stelt de schepen. “Iedereen, jong of oud, met of zonder handicap, die rekent op het openbaar vervoer om zich te verplaatsen moet ook terecht kunnen in een toegankelijke en bereikbare bushalte.”

Stad Hasselt draagt toegankelijkheid hoog in het vaandel. “Sinds het begin van deze legislatuur voeren we een actief toegankelijkheidsbeleid”, weet schepen Marc Schepers, schepen van mobiliteit. “Die focus op toegankelijkheid komt terug in vrijwel alles dat wij als stad ondernemen: van het aanleggen van wegen en het bouwen van infrastructuur tot het inrichten van publieke ruimtes en in ons vergunningenbeleid.”

 

Charter Masterplan toegankelijke haltes

Stad Hasselt tekenden zo’n 2 jaar geleden daarom ook in op het Charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ van de Vlaamse overheid. “Mobiel zijn is essentieel om je leven kwalitatief uit te bouwen. Toegang tot openbaar vervoer is dus belangrijk”, verduidelijkt de schepen. “Mensen met een handicap zijn vaak beperkt in hun vervoersmogelijkheden. Het openbare vervoer is meestal het enige middel waarmee ze zich kunnen verplaatsen zonder afhankelijk te moeten zijn van anderen. We leven ook in een maatschappij met een steeds ouder wordende bevolking. De senioren, die op hun oude dag vaak al wat moeilijker te been zijn, rekenen ook op dat openbaar vervoer om zich te verplaatsen. Toegankelijk openbaar vervoer is dus een must.”

 

De doelstellingen van het masterplan zijn ambitieus: 50% van de bestaande haltes moeten tegen 2030 een upgrade krijgen om te voldoen aan de modernste toegankelijkheidsvoorwaarden. “Natuurlijk moeten ook nieuwe haltes meteen volgens de juiste criteria aangelegd worden”, weet Schepers. “Daar zijn we reeds mee bezig en deze ambitie zit ook vervat in de plannen van de uitrol van onze mobipunten.” De haltes van de 32 toekomstige mobipunten worden meteen 100% toegankelijk gemaakt. 

 

Actieplan

Om deze doelstellingen te realiseren stelde Stad Hasselt een actieplan ‘Toegankelijke bushaltes” op. “We maakten een inventaris van al onze haltes en samen met expertisebureau Inter zijn we aan de slag gegaan om de juiste – en meest strenge- criteria te bepalen zodat de haltes niet enkele toegankelijk zijn voor mensen met een motorische beperking, maar eveneens voor blinden en slechtzienden.”

 

De volgende 7 jaar worden er dus 139 bestaande haltes aangepakt. “Per jaar nemen we dus gemiddeld zo’n 18 haltes onder handen”, stelt Schepers. “Natuurlijk kijken we in eerste instantie naar de haltes die zich bevinden binnen de lopende projecten van dat jaar, namelijk alle haltes die we tegenkomen bij een heraanleg van wegen worden aangepast.” Voor de overige aan te pakken haltes neemt stad Hasselt een studiebureau onder de arm. “Om geen tijd te verliezen en dit jaar al te zorgen voor een snelle opstart, selecteerden we dit jaar -naast de halte op de Toekomststraat - haltes waar al een vorm van toegankelijkheid aanwezig is – en de werken dus beperkt zullen zijn – én haltes die gelegen zijn aan belangrijk polen zoals onder meer het ziekenhuis, rusthuizen en schoolomgevingen. Net om die doelgroepen die het nodig hebben, meteen verder te kunnen helpen.”

 

Stad Hasselt raamt het hele project op een kleine 4 mio euro, dat is 500.000 euro per jaar of 28.000 per halte. “Een behoorlijk bedrag, maar daarmee kunnen we veel: een aanrijdbare boordsteen aanleggen met de juiste hellingsgraad, correcte begeleiding in de halte én de omgeving voorzien, een drempelloze oversteek creëren en voldoende meubilair in een wachtruimte voorzien. We coveren hiermee ook de kosten bij een eventuele grondinname – bij plaatsgebrek- of een eventuele verplaatsing van de halte.” Van de Vlaamse overheid ontvangt Stad Hasselt zo’n 500.000 euro subsidie.

 


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant