Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt gaat de strijd aan tegen overdreven snelheid

Vooruit Hasselt

Tuesday 15

February 2022 23:12

In het begin van deze bestuursperiode werden de straten waarin te snel gereden werd in kaart gebracht. Per straat werd gekeken naar de beste oplossing om die snelheid aan te pakken en de verkeersveiligheid te verhogen . “Dit najaar rollen we alvast enkele snel realiseerbare maatregelen uit om vervolgens enkele straten structureel aan te pakken. Verkeersveiligheid is onze topprioriteit”, aldus burgemeester Vandeput en schepen voor mobiliteit Schepers.

Het verbeteren van de verkeersveiligheid is één van de belangrijkste doelstelling voor het Hasseltse stadsbestuur. Schepen van mobiliteit Marc Schepers: “Overdreven snelheid is vaak dé oorzaak van die verkeersonveiligheid. In het begin van deze bestuursperiode zijn we daarom onder meer alle straten waarin te snel gereden wordt beginnen identificeren.” Dat gebeurde op basis van een aantal criteria zoals onder meer het aantal meldingen van overdreven snelheid, het aantal ongevallen, maar ook naar de aanwezigheid van fietsers en voetgangers en de nabijheid van schoolroutes.

“We kwamen zo tot een lijst van ongeveer 80 straten waarmee we aan de slag gingen. Per straat werden er snelheidsremmende maatregelen uitgetekend. Sommige straten hebben zware infrastructurele ingrepen nodig. Die kosten tijd: er moet een ontwerp getekend worden, budget voorzien worden en er moet gewerkt wordt via aanbestedingsprocedures”, verklaart de schepen. “Maar vaak kunnen we ook al relatief eenvoudige maatregelen implementeren op kortere termijn om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit najaar, vanaf de tweede helft november, beginnen we alvast met die snelle oplossingen te voorzien in verschillende Hasseltse straten.”

Schepers heeft het dan over het aanleggen van fietssuggestiestroken, extra signalisatie en extra oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. “Dat doen we onder meer in de Albertkanaalstraat , de Lindestraat en de Muntelbeekstraat. Zo geven we die voetgangers en fietsers een duidelijkere, comfortabelere en veiligere plek in het verkeer. Natuurlijk worden ook in verschillende straten wegversmallingen en Berlijnse kussens of verkeersdrempels aangebracht. Zo verminderen auto’s of vrachtwagens hun snelheid, wat natuurlijk de veiligheid verhoogd.” Versmallingen voorzien ze onder meer in de Kerkhofstraat en de Herkerstraat.“Er staat een 14 straten op onze lijst en we hopen er natuurlijk zo veel mogelijk af te werken dit najaar. De buurt wordt natuurlijk eerst geïnformeerd voordat enige werken beginnen.”

“Snelheidsremmende maatregelen zijn één zaak, handhaving is een andere”, aldus burgemeester Steven Vandeput. “Ons snelheidsplan is een samenwerking de politiediensten tot stand gekomen. Wie in de toekomst toch denkt om overdreven door onze straten te kunnen scheuren, zal daar niet meer mee wegkomen.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant