Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt bouwt aan een netwerken van mobipunten

Vooruit Hasselt

Tuesday 10

May 2022 17:04

De Stad Hasselt bouwt aan een netwerk van vervoersknooppunten, mobipunten, waar verschillende vervoerswijzen samen komen. Op zo’n punt kunnen reizigers van het ene vervoersmiddel overschakelen naar het andere om hun eindbestemming te bereiken. “We willen dat zowel Hasselaren als bezoekers van onze stad zich veilig, gemakkelijke en efficiënt kunnen verplaatsen in Hasselt”, stelt schepen van Mobiliteit Marc Schepers. “Gezien de grote en alsmaar toenemende verkeersdrukte kunnen we ons mobiliteitsbeleid niet langer enkel afstemmen op de auto maar moeten we alle vervoersmodi promoten en zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Dit zal de verkeersdoorstroming en zeker ook de leefbaarheid van onze stad ten goede komen.” Bovendien zal ook de luchtkwaliteit verbeteren omdat er minder CO2 de lucht wordt ingestuurd.

Randparkings op alle invalswegen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Het is de ambitie van de stad Hasselt om 28 locaties in Hasselt één groot netwerk van mobipunten te laten vormen. “Afhankelijk van de locatie, voorzien we verschillende vervoersmogelijkheden en opties. Vanuit Vlaanderen krijgen we middelen om al deze punten in een uniforme en herkenbaar naam en stijl te ontwikkelen, de Hoppinpunten”, verduidelijkt Schepers. “Het station van Hasselt is natuurlijk – nu al- het meest complete mobipunt van de stad. Na een treinreis kan je overschakelen op bussen van De Lijn, op (elektrische) deelwagens, op deelfietsen en zelfs taxi’s om op je bestemming te geraken én natuurlijk andersom.”

Schepers wil met dit netwerk ook de bereikbaarheid van het Hasseltse stadscentrum in de ruime regio versterken. “We willen bezoekers van onze stad zo vlot mogelijk naar onze binnenstad leiden. Daarom gaan we aan de verschillende invalswegen van Hasselt grote randparkings voorzien. Reizigers kunnen daar goedkoop en zelfs gratis hun auto achterlaten en dan via (deel)fietsen, (deel)steps, het openbaar vervoer, taxi’s of zelf shuttlebusjes hun tocht verder zetten.  Als Hoppinpunt zullen deze randparkings op termijn ook worden uitgerust met onder meer oplaadpunten en fietsenstallingen, maar ook met fietsherstelplaatsen of zuilen, pakjesautomaten en zelfs horecapunten waar je s ’ochtends een koffie kan uithalen.”

Twee van deze punten zijn momenteel al in ontwikkeling:  “In samenwerking met de provincie Limburg zijn we volop bezig met de uitbouw van een Hoppinpunt aan het Station Kiewit.” Ook Park H doet momenteel dienst als randparking. “Hier loopt nog tot de zomer het proefproject Mobicon.  Momenteel is deze parkeeroplossing enkel gericht op studenten en werknemers van de instellingen voor hoger onderwijs en het Jessa ziekenhuis, maar vanaf september willen we het uitrollen naar het grotere publiek. Vanaf dan zal deze randparking ingericht worden als volwaardig Hoppinpunt in de gekende huisstijl.” Het stadsbestuur ziet met de komst van Spartacus de mogelijkheid om in de toekomst nog twee extra mobipunten te ontwikkelen aan de belangrijkste Spastacushaltes, namelijk aan de Kempische Poort en aan de Boudewijnlaan. “Ook daar willen we verschillende vervoersmodi op elkaar afstemmen, zodat reizigers zich zo vlot en efficiënt mogelijk kunnen verplaatsen . ”

De overige 23 geselecteerde locaties moeten lokale mobipunten worden. “Met deze kleinschaligere punten willen vooral de bereikbaarheid in en tussen de verschillende Hasseltse wijken verbeteren. Deze locaties, altijd in de nabijheid van een bushalte, zullen worden uitgerust met fietsenstallingen en deelfietsen. Van hier uit kunnen bewoners zich dan gemakkelijk verplaatsen binnen de stad maar ook aansluiten op het grotere mobipuntennetwerk. “

Netwerk van deelmobiliteit

Schepers wil ook zorgen voor een netwerk van elektrische deelfietsen. “Door de komst van deze mobipunten worden andere vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer en deelmobiliteit natuurlijk alsmaar belangrijker. Om iedereen de mogelijkheid te geven zich op een goedkope manier te verplaatsen, gaan we vanaf oktober in heel Hasselt elektrische deelfietsen aanbieden.” Naast de 28 Hoppinpunten voorziet de stad nog tal van andere locaties. “Westreven naar een heel dicht netwerk, op wandelafstand van elkaar, zodat zoveel mogelijk mensen hiervan gebruik kunnen maken.” De stad Hasselt onderzoekt momenteel of er ook elektrische deelsteps aan het gamma kunnen worden toegevoegd.

 

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant