Nieuws

LOKAAL: Stad Gent wint publieks- én juryprijs 'Meer Mobiele Stad'!

Vooruit Lokaal

Monday 03

October 2022 15:43

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, straalt als een net stevig opgeblonken diamant. De Stad Gent heeft op maandag 3 oktober zowel de publieks- als de juryprijs ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad’ gewonnen. Daar is ze terecht trots op.

“Dat we naast de vakjuryprijs ook de publieksprijs binnenhalen is een dubbel mooie erkenning. Enerzijds voor onze visie en beleid, met aandacht voor toegankelijkheid van vóór de eerste pennentrek; anderzijds voor onze praktische werking met de inbreng van ervaringsdeskundigen. Dit sterkt ons om verder drempels te verlagen, zodat Gent een stad wordt waar echt iederéén zich welkom kan voelen.”

De prijzen worden tweejaarlijks uitgereikt door de Vlaamse overheid aan steden en gemeenten die inspanningen leveren voor toegankelijke mobiliteit.

De jury roemt de Stad Gent om zijn ‘Actieplan Vervoersarmoede' (er is ook een beleidsmedewerker 'Vervoersarmoede') én om het feit dat er twee toegankelijkheidsambtenaren zijn die specifiek werken rond toegankelijkheidsinitiatieven in de stad. “Onze eerste toegankelijkheidsambtenaar startte al in 2010. Gent was toen de allereerste lokale overheid die zo’n ambtenaar in dienst nam. In 2020 hebben we er een tweede aangeworven, om nog een versnelling hoger te kunnen schakelen.”

Er is een aparte brochure opgemaakt die focust op toegankelijkheid, toegankelijke wandelroutes en voetgangersassen. Er komen ook 18 bijkomende toegankelijke haltes van het openbaar vervoer. De Stad werkt ook mee aan projecten zoals het burgerinitiatief TriVelo, een fietstaxidienst voor minder mobiele personen. Voor grotere afstanden kunnen minder mobiele personen in Gent een beroep doen op de Minder Mobielencentrale MoBar vzw. Zij zorgen voor aangepast rolstoelvervoer en vrijwilligersvervoer van minder mobiele personen.

De Stad Gent krijgt als winnaar 50.000 euro om te besteden aan een project rond toegankelijke mobiliteit.

 

Alle info over toegankelijkheid in Gent op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant