Nieuws

LOKAAL: Stad Gent en vzw KrachtVeer: samen eenzaamheid doorbreken

Vooruit Lokaal

Wednesday 21

December 2022 08:59

De Gentse gemeenteraad heeft op 20 december 2022 de samenwerking met vzw KrachtVeer goedgekeurd. Tussen 1 december 2022 en 30 november 2023 zal KrachtVeer een gratis groepsgericht aanbod organiseren om eenzaamheid te doorbreken.

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, en Astrid De Bruycker, onze schepen van Welzijn, zijn daar blij om. “KrachtVeer bewees al dat haar unieke aanpak mensen ook echt uit eenzaamheid haalt. Ze combineert psycho-educatie (zelfinzicht en kennis rond eenzaamheid) met werken aan sociale vaardigheden en het verruimen van het sociaal netwerk, in 10 wekelijkse workshops met mensen uit dezelfde buurt. Elk traject wordt begeleid door een psycholoog en een acteur. Door oefeningen en rollenspelen trainen de deelnemers zichzelf in het aanknopen van een gesprek, contacten opbouwen, … Binnen de groep worden ook nieuwe duurzame banden gesmeed met anderen.”

Strijd tegen eenzaamheid onderzocht

In december 2020 deed Meryame Kitir, toen nog minister van Grootstedenbeleid, een projectoproep naar de vijf grootsteden in België om projecten in te dienen in de strijd tegen eenzaamheid, gerelateerd aan de Covid-pandemie. De Stad Gent diende een project in om een zicht te krijgen op welke initiatieven er zijn in Gent die een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen eenzaamheid, en hoe ze daar nog meer kan op inzetten.

“Dat project liep tussen maart en december 2021. Uit de 140 in kaart gebrachte initiatieven haalden we heel wat drempels en succesfactoren. We hebben op basis daarvan de verdere prioriteiten bepaald.”

Eerst mensen zelf sterker maken

Voor 2022 en 2023 werden extra centen voorzien, enerzijds voor een ondersteuningstraject voor organisaties en diensten (waarbij vorming en coaching aangeboden wordt aan vrijwilligers die in contact komen met kwetsbare burgers); anderzijds voor een aanbod ten gunste van de doelgroep (via psycho-educatieve cursussen en via het project KrachtVeer).

“Eenzaamheid is een complex probleem. Heel vaak gaat het ook om een mentaal probleem. Je moet eerst en vooral de mensen zélf sterker maken, vooraleer je kan inzetten op het verruimen van het sociaal netwerk.”

Volgens het ‘Nationaal Geluksonderzoek’ van de Universiteit Gent voelde bijna de helft van de Belgen zich, voor de Covid-pandemie, soms tot altijd eenzaam. Onder de 20- tot 49-jarigen voelt een ruime helft zich eenzaam. Bij 60-plussers ligt dat aantal op zowat 30 procent. Momenteel voelt 73 procent van de Belgen zich matig tot heel eenzaam, ten opzichte van 65 procent tijdens de eerste coronagolf. Wie eenzaam is, loopt tot viermaal meer kans om ongelukkig te zijn.

 

Alle info op www.krachtveer.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant