Nieuws

LOKAAL: Sportvrouwen verdienen beter: “Jonge meisjes moeten nieuwe Tessa Wullaert kúnnen worden”

Vooruit Lokaal

Monday 11

July 2022 12:51

Op zondag 10 juli 2022 speelden de Red Flames, onze vrouwelijke voetbalinternationals, hun eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap (in Engeland) tegen IJsland. Dé uitgelezen kans om een stevig pleidooi te houden voor meer waardering voor vrouwen in de sport, vond de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant – en dus organiseerde die, in samenwerking met de Stad Gent (ZIJkant kreeg een subsidie van Samen Aan Zet), een boeiend debat onder de titel ‘Tijd voor gelijkspel: sportvrouwen verdienen beter’, waarna de bezoekers de wedstrijd op een groot scherm konden volgen. Plaats van afspraak: de schitterende binnenplaats van restaurant Jour de Fête van gastheer Bruno Matthys.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, maakte deel uit van het panel en was in haar nopjes over het hele opzet. “Perfect georganiseerd, inhoudelijk top en een prima sfeer. Een samenwerking zoals deze is absoluut voor herhaling vatbaar. Een schitterende combinatie van ernst en vermaak, zo heb ik het graag.”

‘Het begint met investeringen!’

Over de evolutie in het vrouwenvoetbal was het voltallige panel (met daarin ook ex-Red Flame Tine Schryvers, Laura May van het Centrum Ethiek in de sport, ombudsvrouw gender Annelies D’Espallier en Wim Beelaert van de KAA Gent Foundation) het eens: die is gunstig maar er is nog een lange weg te gaan… “Er is steeds meer aandacht voor vrouwenvoetbal in ons land, maar het verschil met de mannen blijft onwezenlijk groot. Bij de Red Flames spelen slechts enkele profs, alle anderen hebben een ‘gewone’ job om rond te komen. De winstpremie van de Rode Duivels op een EK is, per speler, 80 (!) keer hoger dan die van een Red Flame. Onwaarschijnlijk.”

Zoals ex-Red Flame Imke Courtois onlangs al zei: ‘Uiteindelijk gaat het allemaal om geld’. “Gelijk heeft ze” vonden Astrid en haar panelgenoten. “Het begint allemaal met investeringen in opleiding, in infrastructuur en omkadering, en in waardering van de speelsters zelf. De Belgische Voetbalbond – van oudsher een oude-mannenbastion - verdient aan elk EK of WK miljoenen euro’s. Het is tijd om een groter deel daarvan te investeren in vrouwenvoetbal. Zeker niet alleen in de top, voor alle duidelijkheid. Meer jonge meisjes moeten de kans krijgen om in de beste omstandigheden te kunnen voetbal. Als ze dromen van profvoetbal en ze willen er voor gaan, moeten ze ook de nieuwe Tessa Wullaert kúnnen worden. We moeten vanuit de overheid veel meer druk zetten op de Voetbalbond en op clubbestuurders.”

België-IJsland 1-1: ‘Billijk maar jammer’

En de wedstrijd? Die eindigde op een 1-1 gelijkspel… ondanks de passionele steun van Astrid. “Een billijke uitslag, de IJslandse dames domineerden de eerste helft maar ‘wij’ waren na rust de beste. Gelukkig konden we de achterstand snel na rust ombuigen. Ik had gehoopt dat we er aan het eind nog over zouden gaan… Jammer wel, want nu moeten onze Flames vol aan de bak tegen topland Frankrijk en Italië. Ik blijf in elk geval superfan, wat er ook gebeurt!”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant