Nieuws

LOKAAL: Speciale infosessies voor Oekraïense vluchtelingen in Gent

Vooruit Lokaal

Tuesday 12

April 2022 12:43

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft aan IN-Gent vzw (het lokale inburgeringsagentschap waar ze voorzitter van is) opdracht gegeven om speciale (gratis) infosessies te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen die in onze stad aankomen. Tijdens de sessie van dinsdag 12 april 2022 ging ze zelf een kijkje nemen.

“Vorige week vond de eerste sessie plaats in De Krook. Er zijn eigenlijk twee verschillende sessies: over gezondheid en werken, en over het verblijfsrecht en maatschappelijke dienstverlening. Deelnemers konden ook online volgen. Intussen zijn er acht sessies geweest, meer dan 70 vluchtelingen hebben deelgenomen. Dat is veel. Nieuwkomers zijn welkom in onze stad. Gent is niet alleen hun stad van aankomst, Gent moet ook hun ‘stad van toekomst’ zijn. Daarom geven we meteen alle info die ze nodig hebben. Ze krijgen een antwoord op vragen over hun verblijfsstatuut, huisvesting, (vrijwilligers)werk, kinderopvang, onderwijs en medische zorg.”

Veilige omgeving en mentale opvang

IN-Gent organiseert al jaren de infosessies voor nieuwkomers ‘Wegwijs in Gent’. De plotse toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne maakte aangepaste infosessies nodig. Momenteel zijn er 384 mensen aangemeld, waarvan 153 kinderen. 183 onder hen worden opgevangen, de anderen vonden een plaats bij familie of kennissen. 260 mensen zitten momenteel in een traject richting hulp door het OCMW.

“Een sociaal veilige en degelijke omgeving bieden, en mentale opvang na de traumatische ervaringen die ze opdeden, dat zijn nu de eerste prioriteiten. Zo zetten we nu al stappen naar hun integratie, naar interactie en dialoog met buurt ook. Da’s niet alleen belangrijk voor de vluchtelingen maar ook voor de Gentenaars, voor de ‘ontvangende samenleving’.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant