Nieuws

LOKAAL: Spaarpuntensysteem zet in op duurzame mobiliteit

Vooruit Hasselt

Tuesday 21

November 2023 14:13

Inzetten op duurzame mobiliteit, het wordt steeds belangrijker. “Ook in Hasselt natuurlijk”, stelt schepen van mobiliteit Marc Schepers. “Gezien de grote en alsmaar toenemende verkeersdrukte is het belangrijk dat we alle vervoersmodi promoten. Dit zal niet enkel de verkeersdoorstroming en leefbaarheid van onze stad ten goede komen, we zorgen ook voor een betere luchtkwaliteit wanneer we minder CO2 uitstoten.”

 

Om duurzame vervoersmiddelen te promoten, tekende stad Hasselt – samen met Stad Leuven – in op een subsidieoproep van het Vlaamse Agentschap van Innoveren en Ondernemen. Het project? Onderzoeken of er een virtueel budget of spaarpuntensysteem kan uitgebouwd worden dat inwoners moet stimuleren om vaker duurzame alternatieven voor de auto te gebruiken.

 

Virtueel puntensysteem

De mosterd werd gehaald bij het bedrijfsleven, waar men tegenwoordig de verplaatsingen van de werknemers vergoed en niet meer het vervoersmiddel an sich.

“Zo’n virtueel spaarpuntensysteem kan ook in een stad opportuniteiten bieden”, verklaart Schepers. “Het zou onze bewoners de mogelijkheid geven een keuze te maken in het mobiliteitsaanbod.” Hij stelt het volgende voorbeeld: “Inwoners van onze blauwe en betaalzones hebben dit moment recht op een bewonersparkeervergunning, maar zij verkiezen misschien eerder de fiets of op het openbaar vervoer. Zo’n spaarpuntensysteem kan hen dan de keuze in vervoersmodi geven.”

 

Onderzoek

Alvorens er in Hasselt sprake kan zijn van een virtueel spaarpuntensysteem dat duurzame mobiliteit stimuleert, zal natuurlijk eerst dit onderzoeksproject moeten lopen. “Het is namelijk belangrijk dat we eerst alle noden, wensen én de mogelijkheden in kaart brengen.” Daarom lanceert stad Hasselt nu een proefproject waar een 200-tal personen gedurende 6 maanden dit principe moet testen.

“Via een beperkt testpubliek willen we vooral enkele belangrijke onderzoeksvragen beantwoord zien. We onderzoeken onder meer welke alternatieve vervoermiddelen we kunnen aanbieden en wat de waarde per modi is. Daarnaast bekijken we ook de praktische kant van het verhaal. Op basis van die informatie kunnen we onze volgende stappen bepalen.” Het is natuurlijk de wens van Schepers om later zo’n groot mogelijk pakket aan te bieden aan de inwoners, met zoveel mogelijk verschillende verplaatsingsalternatieven. “Een pakket dat we later bovendien kunnen aanvullen met consumptie sparen: elke keer je in de stad consumeer (of dat nu een koffie, een kledingstuk of een zwembeurt is), je extra punten kan sparen”, besluit Schepers

Zij die mee willen werken aan deze test, kunnen zich nog tot december aanmelden via de website https://www.stedelijkmobiliteitsbudget.be/

 

Foto: Serge Minten (Het Belang van Limburg)

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant