Nieuws

SOS Marokko-Libië

Jan Peeters

Saturday 30

September 2023 16:52

Gemeentebestuur Willebroek weigert humanitaire hulp aan Marokko en Libië

 Op de Willebroekse gemeenteraad van september speelde zich een bizar schouwspel af. Het college van burgmeester en schepenen stemde een vraag van Vooruit, om steun te geven aan de slachtoffers van de aardbevingen in Marokko en Libië, weg.

Het was de fractieleider van Vooruit, Marc De Laet, die bij aanvang van de zitting de kat de bel aan bond.

“We stelden vast dat er, in tegenstelling tot de natuurramp in Turkije, dit keer geen grote delegatie op de gemeenteraad was uitgenodigd om een al even afwezige geldsom in ontvangst te nemen”, stelt De Laet. Ook geen minuut stilte bij het begin van de zitting om de slachtoffers te gedenken en deze keer geen vlaggen halfstok aan het Gemeentehuis.

Omdat het antwoord van de meerderheid daarop op z’n minst mistig was, vroeg de Vooruit-fractieleider de hoofdelijke stemming over mogelijke steun aan Marokko en Libië. Daaruit bleek dat de meerderheid enigszins verdeeld, maar helaas vooral negatief stemde.

“Het valt daarbij op dat zelfs de schepen van ontwikkelingssamenwerking en de burgemeester er niet toe kwamen om zich positief uit te spreken over steun aan beide landen en dit op basis van niet-valide argumenten”, zegt Vooruit-voorzitter Jan Peeters, die de gemeenteraad bijwoonde.

De Vooruit-mandatarissen stonden via het Rode Kruis Vlaanderen alvast een zitpenning af ten voordele van de slachtoffers in Marokko en Libië en hoopt dat het gemeentebestuur dit voorbeeld alsnog zal volgen. En hetzelfde bedrag werd overgemaakt aan een Willebroekse Marokkaanse vereniging die de ingezamelde gelden zelf zal verspreiden onder de meest noodlijdende.

De passage in de gemeenteraad is te herbekijken op het YouTube-kanaal van de gemeente Willebroek (vanaf 1:10:40 - klik hier).


Ga naar Jan Peeters
Over de Auteur

Jan Peeters

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant