Nieuws

LOKAAL: Sint-Niklaas l Vooruit wil stedelijke energiemaatregelen

Vooruit Sint-Niklaas

Sunday 11

September 2022 19:01

Ilse Bats agendeerde eind augustus een reeks vragen op de gemeenteraad in verband met de snel stijgende energieprijzen en het plan van het stadsbestuur om zowel binnen de stedelijke diensten als voor de bevolking de energiefactuur wat onder controle te houden.

Er kwam geen concreet antwoord wat de toekomst betreft. Het college kon enkel een lijst voorleggen van dingen die al gebeuren en zich dus niet toespitsen op deze acute situatie.

We laten dit uiteraard niet los. Deze vragen zullen in september een vervolg krijgen.

Algemeen wordt in heel Europa opgeroepen tot dringende grote en minder grote energiebesparingsmaatregelen in het leven om zo het energieverbruik te verminderen. Zowel de steden als de bevolking zitten met de handen in het haar. Steeds meer steden komen met een structureel plan om het goede voorbeeld te geven en om hun burgers te helpen.

In Frankrijk moeten winkels bijvoorbeeld hun deuren gesloten houden als ze airco gebruiken of moeten de lichten uit na sluitingstijd. Steeds meer Duitse steden nemen maatregelen om minder te verbruiken...

In België zijn er nog geen structurele maatregelen afgekondigd, maar veel steden en gemeenten denken al luidop na over mogelijke manieren om de energiefactuur onder controle te houden.

In Sint-Niklaas is het nog windstil... en dus stelde Ilse Bats op de gemeenteraad van augustus de vraag of het stadsbestuur al heeft nagedacht over concrete maatregelen, of er mogelijke opties besproken zijn en wanneer zal gecommuniceerd worden naar de bevolking.

De bevoegde schepenen antwoordden met een lijst van dingen die al een hele tijd gebeuren en dus het verschil niet meer zullen maken. Om de stedelijke energiefactuur dit jaar te betalen werd wel al 100.000 euro extra voorzien in het budget. Andere concrete nieuwe maatregelen zijn nog niet voorzien.

Nochtans vragen bijzondere tijden volgens Vooruit ook bijzondere plannen en beslissingen.

In september zal dit een vervolg kennen. 


Ga naar Vooruit Sint-Niklaas
Over de Auteur

Vooruit Sint-Niklaas

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant