Nieuws

LOKAAL: Sint-Niklaas l Denkoefening, door Willem De Klerck

Team Vooruit

Tuesday 07

December 2021 13:35

"We zijn, vrees ik, in een tijdsgewricht terechtgekomen waarin “het ondenkbare” de hele tijd gebeurt… Waarin mensen grip verliezen op de dingen en angst voor de toekomst de overhand neemt." Willem De Klerck, onze sterke Vooruit-motor in het Bijzonder Comité Sociale dienst, overschouwt het voorbije jaar..

Denkoefening
Wie zou tien jaar geleden gedacht hebben dat in het België van 2021:
- een pandemie onze levens op zijn kop zou zetten;
- dat onze huizen zouden gaan kraken van de droogte;
- dat tegelijk het water in Pepinster huizenhoog zou komen te staan;
- dat 1.000 migranten jaarlijks onze Noordzee zouden oversteken, op zoek naar een beter leven;
- dat de e-commerce de leefbaarheid van onze steden zo sterk zou aantasten;
- dat telewerken het nieuwe normaal zou worden;
- dat tanken en verwarmen stilaan onbetaalbaar zouden worden;
- dat energieleveranciers overkop zouden gaan.
- ….
We zijn, vrees ik, in een tijdsgewricht terechtgekomen waarin “het ondenkbare” de hele tijd gebeurt… Waarin mensen grip verliezen op de dingen en angst voor de toekomst de overhand neemt.
Al doende leren we wel iets bij als mensheid en (her)ontdekken we de waarde van ouderwetse begrippen zoals solidariteit.
Zelf heb ik ook het antwoord niet in pacht, maar ik denk wel dat deze drie ingrediënten er deel van moeten uitmaken.
  1. In onzekere en verwarrende tijden is er meer dan ooit nood aan een sterk uitgebouwd en goed werkend overheidsapparaat; een apparaat dat snel en doortastend kan reageren op nieuwe omstandigheden; dat mensen beschermt tegen (nieuwe) risico’s en kwetsbaarheden; dat hun bekommernissen en bezorgdheden ernstig neemt; dat vorm en structuur geeft aan de noodzakelijke solidariteit …
  2. Reageren alleen is niet voldoende, ook vooruitkijken is nodig. Onze samenleving kan best een verrekijker gebruiken, ons beleid een lange termijn perspectief. We moeten onze toekomst beter verkennen en op tijd anticiperen op wat op ons afkomt. Want zeg nu zelf, helemaal onvoorspelbaar was het allemaal niet …. Virologen, klimaatexperten, migratiedeskundigen; allemaal waarschuwen ze al jaren voor gebeurtenissen die ons nu in alle hevigheid treffen.
  3. Volatiele tijden en omstandigheden vragen bovenal om visie en leiderschap. Om een marsrichting die ons in staat stelt de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Om een verhaal voor de lange termijn dat begeestert en inspireert maar ook geruststelt tegelijkertijd. Iets in de zin van: “Het komt wel goed, we gaan ervoor. Schouder aan schouder. Er zullen nog moeilijkheden ons pad kruisen maar aan de horizon gloren de bloeiende landschappen” ….
Laat ons daar misschien voor gaan bij de start van het nieuwe jaar, voor de bloeiende landschappen (en niet noodzakelijk die van Helmut Kohl ;-) ) …
Foto: Willem De Klerck, "ergens in de Bourgogne op een mooie zomeravond"

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant