Nieuws

LOKAAL: Sint-Niklaas. De bodem van de stadskas is bereikt!

Vooruit Sint-Niklaas

Monday 13

June 2022 14:31

Vooruit Sint-Niklaas maakt zich grote zorgen over de stadskas. Van een vrij comfortabel overschot is Sint-Niklaas in een situatie gekomen waarbij het water tot aan de lippen staat. Het stadsbestuur wil de tering niet naar de nering zetten, integendeel.

Dit is bestuur van ‘na ons de zondvloed’. Dit is bestuur waartegen we ons in de gemeenteraad met hand en tand zullen verzetten.

Al het geld dat binnenkomt en weer uitgegeven wordt door de stad en het OCMW is terug te vinden in de meerjarenplanning 2020-2025. In december 2021 keurde de gemeenteraad een meerjarenplanning goed die in 2025 afsloot met een overschot van 7,5 miljoen euro. Vandaag, amper een goed half jaar later, is dat overschot weggesmolten tot amper 400.000 euro. Van een vrij comfortabel overschot is de stad dus in een situatie gekomen waarbij het water tot aan de lippen staat (en zelfs hoger).

Enerzijds is dat het gevolg van wat we allemaal meemaken: de stijging van de prijzen. Dat maakt onder meer dat:

  • Vanaf 2023 770.000 euro extra per jaar moet worden voorzien om de energiekosten van de stadsgebouwen te dekken.
  • Er in de periode 2020-2025 geen drie indexeringen van de personeelskosten worden voorzien, maar vijf indexaanpassingen. En aan elke indexering hangt een prijskaartje van 1,4 miljoen euro.

Anderzijds weigert het stadsbestuur te doen wat elk gezin zou doen: besparen en zuinig zijn om het budget in evenwicht te houden. Men doet net het tegendeel:

  • Hoewel men weet dat een zesde indexering nodig zal zijn tegen 2025, voorziet men die nog niet in de meerjarenplanning.
  • Voor de heraanleg van de Grote Markt wordt 7,5 miljoen euro extra voorzien.
  • Het Sportkringpark – de sport- en spelzone rond het nieuwe zwembad – was men gewoon vergeten. Daarvoor wordt nu 6,1 miljoen extra voorzien.
  • Ook voor de nieuwe functie van de loods in de Heistraat (naast Den Azalee) worden miljoenen extra voorzien.
  • Ondanks de stijgende rente loopt de stadsschuld door alle geplande investeringen op van 145 miljoen euro vandaag naar 225 miljoen (!!) in 2025.
  • En dan wordt er nog geen rekening gehouden met het feit dat de kosten in de bouwsector momenteel nog sterker stijgen dan de rest van de levensduurte.

Als klap op de vuurpijl voorziet men in 2024 ook 5,1 miljoen ontvangsten uit de verkoop van het Sinbad om de rekening niet in het rood te laten gaan. Dit is niet alleen geen goed bestuur; het gaat ook in tegen omzendbrief 2017/4 van de Vlaamse overheid die stelt dat men in een verkiezingsjaar geen belangrijke politieke beslissingen mag nemen. We zullen dit dan ook melden aan de Vlaamse voogdijoverheid.

Kortom: het water staat de stad niet tot aan de lippen, het staat al tot boven het hoofd. Maar in de meerjarenplanning wordt dit verdoezeld om niet te moeten knippen in het ambitieuze investeringsprogramma. Dit is geen goed bestuur. Dit is bestuur van ‘na ons de zondvloed’. Dit is bestuur waartegen we ons in de gemeenteraad met hand en tand zullen verzetten.

 

 


Ga naar Vooruit Sint-Niklaas
Over de Auteur

Vooruit Sint-Niklaas

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant