Nieuws

LOKAAL: Vooruit Diest en de provinciale Vooruit fractie richten opnieuw schrijven aan gedeputeerde Scheveneels om toegang Halve Maan aan te passen.

Team Vooruit

Monday 03

July 2023 11:39

Ze hadden het zelf graag anders gezien, maar Marc Florquin (provinciale fractievoorzitter Vooruit) en Carina Jankowski (lijsttrekker Vooruit Diest) blijven zich inzetten om de toegangsvoorwaarden tot provinciedomein Halve Maan in Diest aan te passen. Hiervoor richten ze opnieuw een schrijven tot gedeputeerde A. Schevenels (Open Vld) die bevoegd is voor de provinciale domeinen.

Nog steeds oubollig reservatiesysteem en beperkt aantal tickets

‘Na 2 jaar van ontevreden reacties van bezoekers, na een motie (*) vanuit de Diestse gemeenteraad en na tussenkomsten op provincieraden hadden we met Vooruit gehoopt dat de toegang tot onze Halve Maan dit jaar eindelijk weer eenvoudiger en logischer zou verlopen. Maar niets is minder waar. Het aantal bezoekers is ook dit jaar nog steeds beperkt tot 1.600 en het oubollige reservatiesysteem is nog steeds van kracht', zegt Carina Jankowski.

'We zijn het jaar 2023 en toch is het blijkbaar onmogelijk om een simpel in/out telsysteem in dienst te nemen of andere mogelijkheden te onderzoeken om het aantal bezoekers te kunnen verhogen. Heel wat mensen snakken naar afkoeling en ontspanning aan het water. De maand juni kende al meerdere snikhete dagen met temperaturen boven de 30 graden en de nood aan zwemwater is zo hoog. Ondertussen zijn mensen het reservatiesysteem ook zo beu geworden en doen velen niet eens meer de moeite om een ticket te bemachtigen. Zowel de Diestenaar als de bezoekers van buiten onze stad zijn moedeloos,' zucht Jankowski.

Dit kan Marc Florquin (provinciale Vooruit fractie) alleen maar beamen. Na overleg met de Vooruit collega's uit Diest maakten ze samen een officiële vraag over aan gedeputeerde A. Schevenels (Open Vld) om de toegangsvoorwaarden aan te passen.

Pijnlijk voor een Diestenaar

'Het aantal bezoekers daalt dermate, dat het zwemgedeelte op termijn gewoon niet meer rendabel kán zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van zo'n mooi openluchtbad! Als Diestenaar doet dit pijn om te zien...' zegt Florquin.

'Maar we wilden niet bij de pakken blijven zitten. Als verkozen politici is het onze plicht om het op te nemen voor onze inwoners. Daarom stuurden we een mail naar de bevoegde gedeputeerde waarin we nogmaals vragen om toch eindelijk de toegang te versoepelen en het reservatiesysteem te herbekijken. De Vlarem 2-wetgeving die het zwemmen in open water reglementeert hoeft hierdoor absoluut niet in gedrang te komen, want veiligheid gaat boven alles. Trouwens, door het plaatsen van het beruchte zwarte hek rond het zwemgedeelte heeft de gedeputeerde ons in de richting van deze wetgeving geduwd. En daar zitten we nu aan vast', aldus Florquin.

Niet onze manier van aan politiek doen

'We zullen volhouden en ons blijven inzetten zodat de Diestenaar en de andere bezoekers talrijker én eenvoudiger terecht kunnen in het zwemgedeelte, nu en in de toekomst. Wie een abonnement aankocht heeft trouwens geen enkele zekerheid op toegang. Dit is toch onvoorstelbaar! Ook dit moet worden aangepast. Tijdens de Diestse gemeenteraad van juni was ik trouwens verontwaardigd toen ik peilde naar de beloofde gesprekken tussen het stadsbestuur en het provinciebestuur over de toegang tot het zwemwater. Er was niets gebeurd, kreeg ik te horen! Ik vraag me dan ook af wat de waarde van de gezamenlijke motie (*) van 2022 aan het provinciebestuur betekende voor ons stadsbestuur. Voor Vooruit alvast duidelijk veel meer', aldus Jankowski.

'Met Vooruit hopen we dat gedeputeerde Schevenels onze mail ter harte neemt en hier eindelijk oprecht mee aan de slag gaat. Het kan toch niet dat je de nood aan afkoeling en ontspanning van zoveel mensen zomaar kan blijven negeren. Dit is niet onze manier van aan politiek doen. Zodra we eender welke reactie ontvangen, brengen we jullie uiteraard op de hoogte. Hopelijk gaat het vlug weer #Vooruit met onze Halve Maan!' sluit Marc Florquin af.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant